Minerale care mențin armonia în organism

0
217

mineraleMinerale, importanța lor, alimente care le conțin

Importanța unui meniu bogat în minerale

Un meniu restrictiv și dezordonat dezechilibrează metabolismul, determinând carențe în vitamine, săruri minerale și oligoelemente. Pentru a avea o armonie alimentară, pe lângă elementele amintite, trebuie să furnizăm organismului proteine, glucide și lipide. Lipidele, adică grăsimile, trebuie alese corect, de preferat cele de tip Omega 3, din uleiurile de soia, de rapiță sau de măsline și din peștele gras – ton, somon, macrou, sardele.

„Ciugulitul” aduce dezechilibru alimentar, deci este de evitat. O gustare formată din iaurt, un fruct sau un ceai ar trebui să rezolve această problemă compulsivă care apare din plictiseală, stres, anxietate sau, pur și simplu, din cauză că am sărit ultima masă sau nu ne-am alimentat suficient la una dintre mesele principale. Apa și ceaiul neîndulcit sunt băuturi care potolesc setea, restul băuturilor dulci nu fac decât să genereze perturbări pe plan hidric și să ne diminueze energia. Sucurile naturale necarbogazoase și siropurile, din fructe sau din plante, sunt și ele indicate pentru un plus de energie și răcorire. Toate vitaminele și mineralele sunt importante și sunt necesare pentru sănătate, în doze mai mari sau mai mici. Iată câteva minerale esențiale!

Fierul

Primele semne ale carenței de fier sunt oboseala, dificultatea la respirație, amețeala, palpitații cardiace, paloarea. Fierul sprijină formarea de globule roșii. Putem lua fier din: carne, în special cea roșie, pește, legume uscate, cum sunt fasolea, lintea, năutul, cereale – orez integral, paste integrale -, fructe uscate, spanac, tofu.

Calciul

Pentru oase puternice, mușchi funcționali și o bună transmitere a influxului nervos este necesar să consumăm alimente bogate în calciu, iar, dacă nu avem această posibilitate, trebuie să luăm un supliment. Putem lua calciu din produse lactate – brânză, lapte, iaurt, kefir, ayran, sana etc. – fructe și legume uscate – alune, smochine, migdale, linte, fasole, năut. De asemenea, consumul a 2 litri de apă îmbuteliată plată sau minerală furnizează o parte din cantitatea de calciu, magneziu și alte minerale necesare organismului pe parcursul zilei.

Cuprul

Contribuie la menținerea unui sistem imunitar funcțional și ajută organismul să folosească fierul din fluxul sanguin. Se găsește în special în crustacee, în legume uscate, caju, semințe, ficat de vită.

Fluorul

Ajută la prevenirea cariilor dentare. El poate fi adus în corp prin consumul de ape minerale și ceaiuri din plante care îl conțin.

Zincul

Este necesar pentru creșterea imunității, pentru lupta împotriva inflamațiilor pielii, precum acneea, fiind un antioxidant protector al sănătății. Se găsește în fructele de mare, în stridii, în carnea de pui și de porc, în cereale, în special în orezul integral.

Fosforul

Contribuie la soliditatea osoasă. Îl găsim în brânză, ouă, carne, leguminoase și oleaginoase. Este unul dintre cele mai importante minerale.

Iodul

Stimulează arderile metabolice și previne afecțiunile tiroidiene (cu ajutorul său glanda tiroidă produce hormoni). Se găsește în fructele de mare, în legume uscate – fasole, soia – și în sarea iodată.

Magneziul

Este un element indispensabil reacțiilor energetice. El asigură sănătatea inimii, a sistemului osos, este important în procesul de digestie, detoxifică organismul. Îl putem lua din ape minerale, legume și fructe uscate, cacao, cereale.

Manganul

Este un antioxidant protector al organismului, înlătură senzația de oboseală, are efecte pozitive asupra memoriei, ajută digestia, fixează calciul și fierul în organism, are rol în activitatea glandelor endocrine. Îl găsim în multe ceaiuri din plante medicinale (care conțin mangan), în fructe și legume (ananas, alune, migdale, spanac, cartofi dulci), apă minerală, pâine integrală.

Potasiul

Asigură o bună conducție nervoasă, reglează ritmul cardiac, controlează contracția musculară, reface organismul după efort, accelerează diureza. Îl putem lua din pește, fructe și legume proaspete, semințe, fructe și legume uscate (stafide, caise uscate, prune uscate etc.)

Seleniul

Este un antioxidant ce favorizează acțiunea vitaminei E, care ajută la coagularea sanguină. Seleniul este un mineral cu un efect esențial asupra funcționării creierului. Îl aducem în organism din carne, pește, lapte, cereale integrale, nuci, usturoi.

O suplimentare circumstanțială de minerale este necesară pentru a preveni unele afecțiuni și a combate oboseala sau o dispoziție proastă. Există multe produse pe piața de profil, însă alegerea trebuie făcută la indicațiile unui medic care vă cunoaște istoricul, deoarece un aport la întâmplare poate genera efecte mai puțin plăcute.

Te invit să citești și Condimente și beneficiile lor pentru sănătate.

Mihaela Mușetescu