În toată lumea există locuri extraordinare, neobişnuite, care de obicei nu se regăsesc în cuprinsul ghidurilor clasice de călătorie – genul de destinaţii care ne stimulează dorinţa de cunoaştere sau de aventură, dar pe care nu le-am putea găsi fără un pont din partea cunoscătorilor. Un astfel de loc este Catedrala Hereford, care deţine două minuni medievale: o bibliotecă de cărţi rare, înlănţuite, precum şi Mappa Mundi – una dintre primele hărţi ale lumii.
Cunoscută pentru arhitectura sa impresionantă, Catedrala Hereford datează din anul 1079. Are o bogată istorie şi o tradiţie muzicală apreciată, fiind una dintre moştenirile de preţ ale perioadei anglo-saxone, prin arhitectura, tradiţia muzicală, arhivele şi biblioteca sa. Este cunoscută pentru comoara pe care o adăposteşte: Mappa Mundi – o hartă medievală a lumii care datează din secolul al XIII-lea şi cărţile înlănţuite.
Cărţile înlănţuite
„Înainte de inventarea tiparului, în Evul Mediu, volumele de drept şi religie erau rare şi valoroase. La Catedrala Hereford, hoţii erau descurajaţi prin legarea cărţilor cu lanţuri de pupitre, amvoane şi birourile de studiu. Biblioteca înlănţuită a fost înfiinţată în anul 1611, odată cu mutarea la Lady Chapel a unei colecţii de cărţi transcrise şi legate manual. Majoritatea acestora datează dinainte de anul 1100, dar cel mai vechi volum achiziţionat, Evangheliile Hereford, a fost realizat în jurul anului 800.” – Fragment din volumul Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton
Înlănţuirea cărților a fost cel mai răspândit și mai eficient sistem de securitate în bibliotecile europene, din Evul Mediu până în secolul al XVIII-lea. Sistemul era simplu: un capăt al lanţului era ataşat de coperta din faţă a fiecărei cărţi, celălat capăt fiind fixat pe o tijă care rula de-a lungul părţii de jos a fiecărui raft. O carte nu putea fi scoasă din bibliotecă, ea trebuia luată de pe raft şi citită la un birou de acolo. Cărțile erau depozitate pe rafturi cu marginile înspre exterior (nu cu cotorul, ca în prezent); acest lucru permitea ca volumul să fie ridicat și deschis fără a fi necesară întoarcerea, evitând astfel încurcarea lanțului.
Lanţurile din biblioteca de la Hereford sunt cele originale, iar cărţile sunt ţinute sub cheie. Biblioteca a fost reconstruită exact în forma pe care a avut-o între anii 1611 şi 1841, cărţile fiind păstrate acum în condiţii de mediu controlate, conform standardelor moderne de prezentare. Aici sunt păstrate în total 1500 de cărţi, la fel şi cheia originală a rafturilor. Cel mai vechi și cea mai important volum – Evangheliile din Hereford – datează din secolul al VIII-lea; este unul din cele 229 de manuscrise medievale care acum ocupă două nişe ale bibliotecii Catedralei Hereford.
Mai multe informaţii aici
Mappa Mundi
Este unul dintre cele mai ciudate documente care există în legătură cu concepţia medievală despre univers şi o foarte interesantă sinteză grafică a cunoştinţelor acelor timpuri. Harta este prezentată de o piele de viţel de dimensiuni destul de mari. Pământul este înscris într-un cerc al cărui centru este Ierusalimul. Asia este plasată în partea de sus. Africa, jos. Locul Paradisului terestru este marcat ca fiind cel al fluviului Gange.
Universul pare ordonat în jurul bazinului mediteraneean, cu tot felul de desene şi menţiuni despre faună, etnologie şi istorie, conform unor deducţii luate din Biblie, de la naturalistul Pliniu, de la Părinţii Bisericii, de la filosofi păgâni, din bestiariile medievale şi din romanele cavalereşti. Harta este înconjurată de inscripţia circulară: “Pământul rotund a început să fie măsurat de Iulius Cezar”. Documentul nu este lipsit de magie, cel puţin în privinţa posibilelor sale surse de inspiraţie.
Mai multe informaţii aici
„Harta medievală a lumii depozitată în Catedrala Hereford înfăţişează trei continente: Europa, Asia şi Africa. La periferiile încă neexplorate ale acestora sunt desenaţi dragoni de foc, oameni cu figuri de câini, oameni care supravieţuiesc doar cu aroma merelor şi Monocoli, o specie de creaturi mitologice care se feresc de soare la umbra propriilor picioare. Harta de 1,5×1,4 m a fost creată în jurul anului 1300 şi reprezintă un ajutor pentru studiul geografiei, istoriei şi religiei. Lipsa de informaţii confirmate asupra geografiei Asiei şi Africii nu l-a împiedicat pe realizatorul ei să umple golurile bazându-se pe zvonuri, mitologie şi imaginaţie — aşa se explică de ce etiopienii sunt reprezentaţi cu patru ochi.” – Fragment din volumul Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton
Harta poate fi exporată în detaliu, interactiv aici
Informaţii suplimentare:
Adresa: 5 Colollege Cloisters, Cathedral Close, Hereford HR1 2NG, Regatul Unit al Marii Britanii
Catedrala se găseşte la 3 ore şi 30 de minute de mers cu trenul de la Londra şi la 15 minute de mers pe jos din gara din Hereford.
Liliana Mihăilă
V-ar mai putea interesa şi:
Minuni ascunse ale lumii: Lebăda de argint