Minuni ascunse ale lumii: „Palatul Ideal” din Hauterives, Franţa

0
125

În toată lumea există locuri extraordinare, neobişnuite, care de obicei nu se regăsesc în cuprinsul ghidurilor clasice de călătorie – genul de destinaţii care ne stimulează dorinţa de cunoaştere sau de aventură, dar pe care nu le-am putea găsi fără un pont din partea cunoscătorilor. Un astfel de loc este Palatul Ideal, construit din pietrele culese timp de 33 de ani de poştaşul Joseph Ferdinand Cheval. Anual, peste 100.000 de turişti vizitează comuna Hauterives din sud-estul Franţei, pentru a admira incredibilul castel, declarat monument istoric în 1969, de ministrul francez al Culturii Andre Malraux şi clasificat în categoria „artă naivă”.

„Totul a început cu un poștaș și o pietricică. În 1879, mergând pe drumul său obișnuit de livrat corespondența, Ferdinand Cheval s-a împiedicat de o piatră, i-a remarcat forma ciudată, după care, subit, a avut viziunea unui mare palat compus din pietre de forme neregulate. Și-a petrecut următorii 33 de ani muncind răbdător la transpunerea în realitate a fanteziei sale, colectând pietre cu roaba în timp ce livra scrisori. Construia noaptea, singur, la lumina unei lămpi cu ulei. Nu a cerut și nu a primit niciodată ajutor. Cheval avea puțină educație și nu avea niciun pic de experiență în domeniul arhitecturii. Creația sa din piatră, ciment și sârmă a fost inspirată de stiluri și ere diferite, înglobând modele chinezești, algeriene și nord-europene. Rezultatul final — Palatul Ideal — este un amestec magnific de grote, contraforți suspendați și statui înfățișând animale. Roaba de lemn care a cărat pietrele se odihnește pe un altar. „Tot ce vezi aici, trecătorule, este opera unui singur țăran”, scrie pe peretele castelului unui poștaș.” – Fragment din volumul Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton

Denumit iniţial „Templul Naturii”, castelul are o înălţime de 12 metri, cu o lungime de 26 de metri într-un capăt şi 14 metri lungime în celălalt; este completat de coloane şi stâlpi de susţinere, o terasă, şi animale din piatră inspirate de vederile pe care poştaşul le expedia în fiecare zi. Pentru a-şi duce opera la bun sfârşit, Cheval a amestecat pietrele cu mortar şi calcar.

Ideea i-a venit în aprilie 1879, pe când avea 43 de ani. În timp ce livra corespondenţa, urmând  acelaşi traseu obişnuit, s-a împiedicat de o piatră ciudată în formă de “V”. Fascinat de întâmplarea bizară, a pus-o în buzunarul de la pantaloni. „Dacă natura vrea să realizeze sculpturi, atunci eu mă voi apuca de zidărie”, a scris Joseph Ferdinand Cheval în jurnalul său.

Aşa că, timp de 33 de ani, a tot cules pietre de pe traseul său de aproape 30 de kilometri. El marca pietrele care i se păreau interesante şi le strângea abia după ce termina de împărţit scrisorile. Noaptea lucra singur, la lumina unei lămpi cu ulei, pentru a-i materializa visul.

În inima unei grădini înfloritoare, Cheval a imaginat şi a clădit un palat nelocuit, dar „populat” de caracatiţe, caimani, elefanţi, pelicani, păsări şi urşi, dar şi de giganţi, zâne şi personaje mitologice de pe toate continentele. Inspiraţia şi-a găsit-o în natură, cărţi poştale şi primele reviste ilustrate ale vremii. După ani de construcţie minuţioasă, castelul a fost în sfârşit deschis, în 1912. De atunci a devenit o destinaţie preţioasă pentru turişti şi una dintre cele mai populare locaţii pentru concertele care au loc aici în lunile iunie şi iulie.

Iar fascinaţia lui Cheval pentru pietre nu s-a oprit aici. Atunci când autoritățile franceze i-au respins cererea de-a fi îngropat în palatul său, bătrânul de 78 de ani nu s-a descurajat şi şi-a petrecut următorii opt ani construindu-și singur un cavou splendid în cimitirul local, într-un stil asemănător Palatului Ideal. Locul unde-şi doarme somnul de veci Joseph Ferdinand Cheval este cunoscut şi astăzi sub numele de „Cavoul liniştii şi al odihnei nesfârşite”.

 

 

Mai multe informaţii despre Palatul Ideal, orar şi taxe de vizitare puteţi afla de pe site-ul oficial AICI

 

V-ar mai putea interesa şi aceste articole