Miraculosul Panax Ginseng

0
211

How To Make Ginseng Extract At HomePe plan spiritual credem aproape toţi în miracole. Pe plan material, ceea ce într-o anumită epocă se consideră “miracole”, pe măsura evoluţiei cunoştinţelor ştiinţifice ele se destramă: miracolele se atestă, se demonstrează sau se risipesc în neant. Acesta este şi Miraculosul Panax ginseng care abia după descoperirea hormonilor vegetali sau a altor substanţe active în rădăcinile acestei plante sau a altor specii vegetale, din “miracol” au devenit realitate.

“Rădăcina vieţii” cum mai este denumită această plantă este considerată ca fiind una dintre cele mai preţioase din lume. Ginsengul este elementul de bază ce se regăseşte în preparatele milenarei medicine tradiţionale chineze.

Pe scurt, istoria Ginsengului începe cu utilizarea rădăcinilor de către populaţiile primitive iar apoi cu multimilenara medicină tradiţională din Orientul îndepărtat, în special din China şi Coreea.

Este o specie perenă din familia Araliceae, specifică zonelor împădurite din munţi şi dealuri înalte. Frunzele sunt lung peţiolate, compuse, din cinci foliole oblong-ovate şi ascuţite la vârf. Tulpina floriferă se formează de obicei în al 4-lea an de vegetaţie iar rădăcina ajunge la maturitate după cinci, şase, zece ani, când are aspectul asemănător corpului omenesc. în flora spontană este ocrotit de legile protecţiei naturii.

Este răspândit începând din peninsula Coreană până în nordul Chinei. în prezent este cultivat extensiv în China, Coreea, Japonia şi Rusia. Denumirea în limba chineză este “ren shen” având semnificaţia de rădăcină om, iar în Coreană se numeşte “Sam”.

În Europa, respectiv în Franţa, prima semnalare a ginsengului a fost făcută de preotul iezuit Jartoux, într-o scrisoare trimisă procurolului general al misiunii franceze din Pekin în anul 1711. Jartoux a descris şi desenat cu precizie planta semnalând proprietăţile ei ca remediu pentru epuizările fizice şi intelectuale, în afecţiuni pulmonare, antivomitiv, tonic stomahic, “fortifiant al spiritului vita”, stimulent limfatic, contra vertijului şi prelungirea vieţii celor în vârstă. Panax ginseng este oficial în farmacopeele naţionale din Austria, China, Franţa, Germania, Japonia, Elveţia şi Rusia. Este pe larg descris în monografiile O.M.S. şi în alte numeroase tratate ştiinţifice. Figurează şi monografiile Comisiei E. Puţine plante medicinale au o literatură ştiinţifică atât de bogată ca acestă specie. în cele ce urmează vom prezenta sintetic principalele elemente care caracterizează o materie primă de origime vegetală şi a produselor fitofarmaceutice obţinute din ea. Trebuie să mai menţionăm faptul că există şi alte specii de Ginseng, dar ne vom axa asupra speciei Panax ginseng, respectiv a rădăcinilor plantei.

Compoziţie chimică

Compuşii activi biologic din rădăcinile de cel puţin cinci ani de vegetaţie conţin un amestec complex de saponozide triterpenice cunoscute sub denumirea de ginsenozide (2-3%). Cele mai importante au fost denumite codificat Rb1, Rb2, Rb3, Rc şi Rd derivaţi ai protopanaxadiolului iar Re, Rf, Rg1, Rg2, şi Rh1 derivaţi ai protopa-naxatriolului. Au fost până în prezent identificate şi caracterizate 30 ginsenozide. Rădăcinile mai conţin polizaharide complexe, polipeptide, vitamine în special din grupul B, săruri minerale şi oligoelemente, etc. în cele ce urmează vom rezuma principalele acţiuni şi efecte ale produselor pe bază de Ginseng.

Acţiunea adaptogenă şi mărirea randamentului fizic şi mental.

Datorită acestor acţiuni, produsele din ginseng sunt folosite în medicina occidentală pentru capacitatea adaptogenică, ca tonic energetic şi stimulant al funcţiei cognitive, în special în situaţiile de activitate mentală şi fizică. Fără a fi doping este indicat şi sportivilor de performanţă. Mecanismul acţiunii adaptogene pare a fi de natură neuroendocrină cu implicaţii hipotalamic-hipofizare şi cortico-suprarenale. Un studiu recent (1996) clinic controlat prin metoda “dublu-orb” a confirmat acţiunea preparatelor pe bază de Panax ginseng asupra ameliorării calităţii vieţii pe 265 pacienţi de ambele sexe, ca fiind superioară comparativ cu alte suplimente alimentare utilizate curent. în alt studiu clinic, prin aceeaşi metodologie, s-a demonstrat că un supliment dietetic de Panax ginseng, bitartrat de dimetal amoetanol, vitamine şi minerale creşte semnificativ capacitatea de lucru la oamenii sănătoşi, activi. Acţiunea antianamnezică în special, preparatele standardizate de Panax ginseng sunt antagoniste deficienţelor de memorie recentă specifică în special persoanelor în vârstă dar şi a memoriei vechi indusă de scopolamină, respectiv de ciloeximide şi a amneziei datorată ischemiei cerebrale, la subiecţii mai în vârstă. Ginsenozidele, în special Rb1 au proprietatea antagonistă asupra deficienţelor de memorie induse de antiserotonigergici. S-a demonstrat că gensenozidul Rb1 accelerează prelucrarea coline, principalul precursor al acetilcolinei în neuronii colienergici. Tot cercetări recente (1997) au demonstrat printre altele punerea în evidenţă a efectelor stimulatoare ale ginsenozidelor asupra colin-acetiltransferazei, enzimă, care plecând de la colină, potenţează pe “termen lung” mecanismele electrochi-mice care permit ameliorarea memoriei în hipocamp. Asupra neuronilor, ginsenozidele au o remarcabilă acţiune de protecţie şi potenţare contra confruntărilor cu aminoacizii excitanţi din hipofiza cerebrală, care explică şi efectele produselor având la bază această plantă asupra îmbătrânirii cerebrale. Aceste efecte sunt evidente în special pentru ginsenozidele Rb1. Alte efecte asupra sistemului nervos central si periferic. Extractele selective de Panax ginseng prelungesc vitalitatea neuronilor cerebrali cultivaţi “în vitro”. Această acţiune este specifică ginsenozidului Rb1 şi este absentă la alte ginsenozide. “în vivo” s-a demonstrat că în doze de 200mg/Kg saponozidele triterpenice din rădăcinile plantei previn creşterea temperaturii corporale şi concentraţia intracerebrală a corticosteroizilor în timpul stresului la căldură. Tot  pe  modele  experimentale s-a demonstrat că în condiţii de stres, Ginsengul are acţiune antagonistă, prin reducerea conţinutului în serotonină şi noradrenalină în ţesuturile cerebrale.

Acţiune imunostimulantă

Ginsenozida Rg1 restabileşte funcţia imunitară după ce aceasta a fost compromisă prin tratamentul cu ciclofosfamide. Preparatele pe bază de Panax ginseng au fost studiate prin metoda “dublu orb” pe un grup de voluntari sănătoşi şi trataţi 8 săptămâni cu “placebo”, cu un extract apos de Ginseng si cu un extract standardizat de Ginseng cu o posologie de 100 mg de două ori pe zi.

La ambele grupuri tratate cu Ginseng s-a observat o creştere semnificativă a hemostaziei, a activităţii fagocitare polimorfonucleare a limfocitelor totale a limfocitelor T4 (aşa numite “ajutătoare”) şi T8 (supresoare) precum şi asupra activităţii celulelor NK (“natural Killer” adică “ucigaşe”). Efectul imunostimulant era mult mai marcant la cei trataţi cu extractul standardizat decât la cei care au folosit extractul apos. Am făcut această precizare din cauza faptului că sunt multe firme, mai mult sau mai puţin autorizate, care pun pe etichete “Ginseng” (sub formă de pulbere sau extracte nestandardizate) în scopuri pur comerciale.

Acţiune asupra aparatului cardiovascular

Produsele pe bază de Panax ginseng sunt active în multe modele de ischemie la nivel cerebral în doze de 100 mg/kg, administrate intravenos, iar la nivelul miocardului în doze de 100 – 200 mg/kg. în modelele experimentale de infarct miocardic, ginsenozidele s-au dovedit active în doze de 100 mg/kg administrate intraperitoneal. în suferinţele produse de ischemia renală ginsenozidele în doze de 30 mg/kg ameliorează funcţia renală compromisă în condiţii de ischemie exprerimentală.

Acţiunea protectoare în confruntarea aparatului cardiovascular în diferite situaţii se datorează în mare măsură efectelor ginsenozidelor care stimulează producerea de nitrozid cu acţiune vasodilatatoare.

Administrarea a 200 mg preparate de Ginseng cu extracte stadardizate de Ginkga biloba determină o reducere a presiunii arteriale, a frecvenţei cardiac şi a agregării plachetare. Prin efectele lor ginsenozidele acţionează ca protector al sistemului cardiovascular,   încetinind evoluţia arterosclerozei.

Acţiune în fenomele de îmbătrânire

Ca urmare a acţiunilor imunostimulante şi asupra memoriei preparatele pe bază de Panax ginseng, fie ca atare fie în asociaţie cu alte preparate pe bază de plante medicinale, încetinesc fenomenele de îmbătrânire. Administrarea de saponozide în cantitate de 50 mg de trei ori pe zi, la persoane de vârstă medie avansată, au ca rezultat îmbunătăţirea memoriei, creşterea funcţiei imunitare la nivel cortico-suprarenal, îmbunătăţirea activităţii circulatorii, reducerea numărului de crize de angină pectorală şi a extrasistolelor ventriculare. S-a mai constatat că malonilginsenozida Rb1 are influenţă pozitivă prin întârzierea proceselor de îmbătrânire a celulelor neuronale.

Dr. Farm. Ovidiu Bojor, ing. Dan Moraru, Planta Romanica, nr.5, iunie – iulie 2005

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here