Mircea Cărtărescu a încheiat turneul din Germania pentru promovarea trilogiei “Orbitor”

0
197

cartarescuScriitorul Mircea Cărtărescu și-a încheiat turneul de promovare în Germania a trilogiei “Orbitor” , întâlnirile literare organizate cu acest prilej bucurându-se de o atenție deosebită din partea publicului german, informează ICR Berlin.

Turneul a debutat pe 6 noiembrie în capitala germană și a continuat în Frankfurt am Main și Heidelberg. Pasaje din volumele trilogiei au fost lecturate în limba germană de personalități din lumea literară și artistică din Germania — dramaturgul, actorul și regizorul Frank Arnold, directorul Hessisches Literaturforum im Mousonturm, Harry Oberländer, și directorul Literaturhaus Berlin, Ernest Wichner.

Potrivit ICR Berlin, întâlnirile literare din cele trei orașe au fost primite cu un interes deosebit de către publicul prezent, format cu precădere din germani, dar și din numeroși membri ai comunității române din Germania.

În Frankfurt am Main, publicul prezent la întâlnirea cu scriitorul român a preferat acest eveniment deși oferta culturală locală a serii a cuprins 25 de acțiuni literare concomitente, în cadrul Festivalului Literar Buchgassenfest Frankfurt 2014, care a avut loc în perioada 6-7 noiembrie, adaugă institutul într-un comunicat de presă.

Discuțiile care au urmat lecturilor au abordat atât aspecte care țin de biografia și de viziunea autorului, cât și de contextul istoric din România la care fac referire scrierile sale.

Turneul în spațiul german al lui Mircea Cărtărescu a fost organizat de către Institutul Cultural Român din Berlin, în parteneriat cu editura Paul Szolnay, editoarea trilogiei Orbitor, cu ocazia promovării variantei germane a ultimului volum al trilogiei, ‘Aripa dreaptă’, apărută în vara acestui an, în traducerea lui Ferdinand Leopold, la editura Szolnay din Viena, cu titlul ‘Die Flugel’.

Prin încheierea acestei opere de editare, limba germană a devenit astfel a cincea limbă în care cunoscuta trilogie a lui Mircea Cărtărescu a fost tradusă integral. Anterior, în anul 2012, apariția în germană a celei de-a doua părți, romanul ‘Corpul’ (‘Der Körper’), a fost distinsă cu prestigiosul Premiu Internațional pentru Literatură ‘Haus der Kulturen der Welt’ — Berlin.

În turneul său din Germania, Mircea Cărtărescu a fost însoțit de către directorul Literaturhaus Berlin, Ernest Wichner, și directorul adjunct al ICR Berlin, Claudiu Florian.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here