Când ne jucăm, urcăm scările, ne ridicăm şi ne aşezăm, facem tumbe, râdem sau ne strâmbăm…efectuam mişcarea unor muschi. Toate mişcările noastre sunt posibile datorită eforturilor combinate ale muşchilor şi ale oaselor. Corpul omenesc este înzestrat cu mai mult de 600 de muşchi de diferite forme. Muşchii scheletului sunt formaţi din fibre striate (de aceea se numesc muşchi striaţi) care se lungesc şi se strâng în funcţie de comenzile noastre, determinând în acest fel mişcarea oaselor de care sunt legaţi. Ȋn schimb, muşchii netezi, ca cei ai intestinului sau ai stomacului, sunt independenţi de voinţa noastră. Inima este un muşchi special: este, de fapt, un muşchi striat, dar acţionează involuntar.
Cine, Cum, Când – Ce se întâmplă în timpul unui efort?
Ȋn timpul unei activităţi fizice intense muşchii sunt supuşi unui efort suplimentar: producerea energiei necesită o mai mare cantitate de oxigen şi creează mult mai mult dioxid de carbon. Aşadar, inima este obligată să bată mai repede pentru a pompa mai mult sânge, iar plămânii îşi sporesc ritmul şi intensitatea respiraţiei pentru a face să circule mai mult oxigen. Chiar şi cantitatea de transpiraţie este mai mare, pentru a contracara excesul de căldură generat de producerea de energie.
Reflexele involuntare
Câteodată şi muşchii striaţi se mişcă fără vreo comandă precisă din partea noastră: de exemplu aşa se întâmplă când mâna se retrage deodată de pe un obiect fierbinte sau când întregul corp tresare de spaimă.
De ce unii muşchi acţionează în pereche?
Ȋntrucât muşchii scheletului sunt capabili să tragă, dar nu şi să împingă, pentru a putea realiza unele mişcări ei trebuie să acţioneze în pereche.
Tendoanele
Muşchii sunt legaţi de oase cu ajutorul unor benzi fibroase, plate sau cilindrice, de ţesut foarte rezistent: tendoanele. Cele de la mâini sunt uşor de identificat: dacă mişti degetele, le poţi vedea în acţiune.
Miscarea muschilor – Cifre
După o tură de alergări ritmul respirator poate să se mărească până la 75 de respiraţii pe minut.
Muşchii pot reprezenta chiar şi 40% din greutatea corpului.
Numai la nivelul feţei sunt mai mult de 40 de muşchi activi, pe care noi îi folosim pentru a căpăta diferite expresii.
Când râdem folosim aproape 20 de muşchi.
Observă cum lucrează bicepsul şi tricepsul în partea superioară a braţului. Când bicepsul se contractă, cotul se îndoaie şi antebraţul, se ridică tricepsul, dimpotrivă, este întins.
Când tricepsul se contractă, el trage antebraţul, care se întinde din nou. Bicepsul, la rândul său, se relaxează. Muşchii care lucrează în cuplu sunt numiţi agonişti şi antagonişti.
Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional
Jurnal Spiritual