Misterele Universului: Monstruoasa gaură neagră din constelația Lebedei s-a “trezit” după 26 de ani

0
263

Black_hole_with_stellar_companion_largeLa 8.000 de ani lumină distanță de Terra, în constelaţia Cygnus, se află un sistem binar cunoscut drept V404 Cygni, format dintr-o gaură neagră şi steaua care o orbitează. Pentru prima dată în ultimii 26 de ani, aceasta s-a trezit la viață. 

O uriașă explozie de energie luminoasă produsă de gaura neagra, inactivă de 26 de ani, care devorează material dintr-o stea alăturată, a fost sesizată de satelitul Integral, informează Agenția Spațială Europeană.

Oamenii de știință cred că actuala erupție va dura câteva luni, așa cum s-a întâmplat și în 1989, și că acest fenomen se produce periodic, repetându-se la interval de aproximativ 25 de ani.

Gaura neagră și steaua pe care aceasta o înghite formează un sistem binar, numit V404 Cygni, aflat în Calea Lactee, la aproximativ 8.000 de ani lumină față de Terra, în constelația Cygnus, a Lebedei.

V404 Cygni a fost descoperit în 1989 de satelitul japonez Ginga cu raze X, de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), dar, de atunci, nu s-a mai manifestat atât de activ ca în prezent. “Se comportă foarte violent”, a afirmat Teo Munoz, astronom de la Institutul de Astrofizică din Insulele Canare, instituție care urmărește de multă vreme acest sistem binar.

“Stratul exterior al stelei însoțitoare este atras mai puternic de gaura neagră decât de steaua propriu-zisă, așa încât masa stelară cade spre gaura neagră. Se formează un disc în jurul găurii negre, care a devenit mai densă în ultimii 25 de ani. În acest proces, care se desfășoară cu mare viteză, se produc raze X și o emisie foarte mare de energie. Pe de altă parte, știm să există un alt fenomen legat de acesta, și anume expulzarea de materie, pe care îl vedem în prezent cu o precizie impresionantă. O energie similară este expulzată din gaura neagră. Adică, pe măsură ce înghite materia din steaua apropiată care s-a acumulat în acest disc, are loc și fenomenul contrar”, a explicat specialistul menționat.

Primele semne legate de reluarea activității sistemului V404 Cygni au fost date la 15 iunie de satelitul Swift al Agenției spațiale americane (NASA), care a detectat o bruscă erupție de raze gamma în zona în care se găsește gaura neagră. Observații concordante au fost făcute, la scurt timp după aceea, de MAXI (Monitor of All-sky X-ray Image), parte a modului japonez de pe ISS, după care, fenomenul a început să fie urmărit de numeroase telescoape de pe Terra.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here