Misterul „Bătrânului din Lac”

0
329
Misterul Bătrânului din Lac
Misterul Bătrânului din Lac

Misterul Bătrânului din Lac

Un trunchi de copac care pluteşte pe un lac din Statele Unite stârnește controverse în lumea academică. 

Este vorba despre un trunchi de arbore, înalt de peste 9 metri, care plutește vertical, de zeci de ani, în Lacul Crater din Oregon.

Potrivit Science Alert, fenomenul care pare să încalce toate legile fizicii a fost observat prima dată în 1896, iar de atunci s-au făcut nenumărate teste pentru rezolvarea enigmei, însă misterul pare departe de a fi elucidat.

Oamenii de știință au constat că trunchiul are o vechime de aproximativ 450 de ani, iar localnicii l-au botezat „Bătrânul din Lac”.

Misterul Bătrânului din Lac

Trunchiul rămâne vertical, la 4 metri deasupra apei, şi continuă să plutească chiar și atunci când un om se urcă pe el. Mai mult, copacul plutitor se “plimbă” singur, chiar şi sute de metri, de-a lungul lacului, dus de vânt şi valuri, dar fără a se răsturna sau înclina.

Se știe că, orice trunchi de arbore plutește orizontal, nicicum vertical, dar realitatea sfidează legile fizicii în acest caz.

O posibilă explicație este următoarea: partea scufundată a trunchiului, fiind mereu udă, a devenit mai densă, mai grea, în timp ce partea expusă la aer este uscată și mai ușoară. În acest fel trunchiul poate pluti vertical.

Citește și:

Misterul celui mai vechi calculator din lume
Misterul piramidelor din Triunghiul Bermudelor
Misterul a fost dezlegat: Galaxia Andromeda, mai “tânără” decât Terra

Ana Grama