Misterul de la „Capătul lumii”

Patru noi cratere uriaşe, descoperite în Siberia

0
102

cratereCratere uriaşe, descoperite în Siberia

Craterele nou apărute, alături de alte sute mai mici, au fost depistate de oamenii de ştiinţă în aceeaşi zonă în care au fost descoperite alte trei cratere enorme anul trecut, în Peninsula Iamal, scrie dailymailco.uk. Numele peninsulei se traduce prin sintagma „Capătul lumii”.

Erupțiile de gaz metan

Deşi încă derutaţi privind procesele exacte de apariţie a craterelor, oamenii de ştiinţă presupun că acestea sunt cauzate de erupţii de gaz metan. Din permafrost, strat de sol şi de roci care nu se dezgheaţă nici în timpul verii (n.r.). Odată cu topirea solului îngheţat, provocată de creşterea temperaturilor.

Noua descoperire a născut deja îngrijorarea că astfel de cratere s-ar putea înmulţi, din moment ce climatul continuă să se încălzească. Au fost emise chiar avertismente potrivit cărora zona se confruntă cu iminenţa unui dezastru natural.

Unul dintre cratere, înconjurat de cel puţin 20 de găuri mai mici

Este la doar 9,6 kilometri de o fabrică importantă de producţie de gaz. Iar experţii au prezis că ar putea fi până la 30 de alte cratere care „aşteaptă să fie descoperite”.

În contextul temerilor de siguranţă, profesorul Vasile Bogoiavlenschi, director adjunct al Institutului de cercetare a Petrolului şi Gazului. Cu sediul în Moscova şi parte a Academiei Ruse de Ştiinţe, a cerut investigarea «urgentă” a noului fenomen.

„Ştim acum de şapte cratere în zona arctică”

A declarat profesorul Bogoiavlenschi pentru The Siberian Times. „Cinci se află direct pe peninsula Yamal, unul în districtul autonom Iamal. Iar unul este în nordul regiunii Krasnoiarsk, aproape de peninsula Taimir. (…) Dar sunt sigur că sunt mai multe cratere pe Iamal, trebuie doar să le căutăm. Aş compara asta cu ciupercile. Când găseşti o ciupercă, fii sigur că există ceva mai multe în jur.”

Două dintre craterele nou găsite s-au transformat în lacuri

După cum a dezvăluit profesorul. „Este important să nu speriem oamenii, dar aceasta este o problemă foarte gravă. Trebuie să cercetăm urgent acest fenomen, pentru a preveni posibilele dezastre. Nu putem să eliminăm (posibilitatea unor) noi emisii de gaz în zona arctică şi în unele cazuri pot lua foc.”

În iulie 2014, un crater uriaş cu un diametru de 80 de metri se formase brusc în Siberia

Într-o provincie al cărei nume se traduce prin sintagma „Capătul lumii”. Determinându-i pe oamenii de ştiinţă să se deplaseze de urgenţă în regiune, pentru a cerceta acest fenomen misterios. Cauzele nu au fost nici atunci stabilite cu exactitate, însă un expert rus considera că explicaţia cea mai probabilă are legătură cu fenomenul de încălzire globală. Care eliberează în aer gazele naturale de suprafaţă, ce explodează în atmosferă ca „dopul unei sticle de şampanie”.

Revista Lumea, nr. 4, 2015

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here