Invenţii care au schimbat lumea secolului al XIX-lea: Mitraliera Gatling (1861)

0
2784

Mitrailleuse_Gatling_APX1895_Paris_FRA_001În 1863, inginerul american Richard Jordan Gatling a inventat mitraliera Gatling. Aceasta a fost prima armă automată, şi era capabilă să tragă sute de gloanţe pe minut. Mitraliera Gatling a fost pentru prima datăă utilizată pe scară largă în Războiul Civil American, începând din 1864.

În 1883, inginerul britanic Hiram Stevens Maxim a proiectat şi a con-struit o versiune îmbunătăţită, complet automată. Arma lui, Maxim-Vickers a fost adoptată de armata britanică în 1889 şi apoi de toate armatele importante. Mitraliera lui Maxim era net superioară armei lui Gatling prin aceea că energia generată de reculul fiecărui glonţ tras era utilizată pentru a arunca afară cartuşul consumat, a introduce noul glonţ şi a-l trage.
în 1893, când tribul Matabele s-a revoltat împotriva Companiei Britanice în Africa de Sud a lui Cecil Rhodes, Jameson i-a doborât pe rebeli cu mitraliera, a reprimat revolta şi l-a silit pe regele Lobengula să cedeze capitala Bulawayo şi să plece în exil. Noua armă automată a jucat un rol decisiv în această operaţiune. A fost utilizată din nou în bătălia de la Omdurman din 1898, care s-a soldat cu o victorie decisivă a lui Kitchener asupra califului Sudanului. Britanicii au folosit mitraliera Maxim-Vickers pentru a ucide 11.000 de dervişi şi a răni alţi 16.000, în timp ce ei înşişi au avut numai 48 de victime. Când a izbucnit Războiul Burilor, în 1899, trupele britanice erau echipate, aşa cum era de aşteptat, cu mitraliere Maxim-Vickers. Intr-un timp foarte scurt, mitraliera devenise echipamentul standard în războiul modern.
Victoria din bătălia de la Omdurman a constituit o demonstraţie grăitoare a uriaşei superiorităţi militare pe care o putea da mitraliera; putea fi factorul decisiv în câştigarea bătăliilor. A fost, de asemenea, o demonstraţie înfiorătoare a escaladării vărsării de sânge rezultate din industrializarea războiului. Revoluţia Industrială produsese multe invenţii care conduceau direct sau indirect la îmbunătăţiri semnificative ale standardelor de trai, la producerea în masă a unor materiale utile şi la economisirea muncii umane. Un alt rezultat a fost însă producerea de maşi pentru distrugerea în masă. Inventarea mitralierei a fost o indicaţi direcţiei în care rasa umană era purtată de tehnologie, în special în ţările bogate din Occident, care îşi permiteau armament de ultimă generaţie. Se netezea drumul pentru baia de sânge din secolul al XX-lea în care aveau să moară violent mai mulţi oameni decât oricând înainte în istoria omenirii.

Invenții care au schimbat lumea, Rodney Castleden

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here