Eveniment aniversar la Piatra Neamț

0
302

Aniversarea a 55 de ani a IPS Părintelui Mitropolit Teofan – Oficierea Sfintei Liturghii

La Biserica “Nașterea Maicii Domnului” – Mărăței 2 din Piatra Neamț a fost oficiată duminică, 19 octombrie 2014, Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Bucuria a fost dublată de aniversarea a 55 de ani a Părintelui Mitropolit Teofan. 

Mitropolit Teofan

În Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Mărăței 2, Piatra Neamț, a fost oficiată astăzi Sfânta Liturghie de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Au participat preoţi din Protopopiatul Piatra Neamț, printre care și părintele Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ.

Predica IPS Teofan – Radio Jurnal Spiritual

Galerie Foto

Învățătura Părintelui Mitropolit Teofan – Cât de important este să fim „oameni vii”

După citirea pericopei din Sfânta Evanghelie de la Luca, (Cap. 7, versetele 11-16, Învierea fiului văduvei din Nain) Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a subliniat în cuvântul de învățătură cât important este fim ”oameni vii”. ”Cum putem noi defini, în genere, lumea în care trăim?! O putem defini ca pe un imens cortegiu funerar care își îngroapă în fiecare zi și în fiecare clipă morții.

Dar dincolo de morții pe care noi îi ducem la groapă, mai există și o altă moarte, despre care Sfântul Ioan Evanghelistul în Apocalipsă, spune ”deși credeți că sunteți vii, voi morți sunteți” (…). Arătându-ne prin aceasta că există o moarte care sălășluiește și în noi, cei care suntem sau pretindem a fi oameni vii. Cum se definește această moarte, în viață fiind omul, în special, în viața celor tineri? Această moarte se arată, în mod special, în trei chipuri, „prin tristețe, prin sărăcie sufletească și prin robia față de patimi”, a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan.

Mitropolit Teofan

Prezența numeroasă a tinerilor la Piatra Neamț și la slujbă

La Sfânta Liturghie din Biserica Mărăței 2  au fost prezenți și tinerii din Asociația Tinerilor Ortodocși din România, aflați pentru câteva zile în tabără la Piatra Neamț. Părintele protopop Valentin Tofan a subliniat prezența a 425 de tineri la Piatra Neamț. ”Zilele acestea, Protopopiatul Piatra Neamț s-a implicat în buna desfășurare a evenimentelor organizate de A.T.O.R. din Moldova. Au participat 425 de copii, cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani, din diferite orașe ale Moldovei. Copiii s-au bucurat de o experiență frumoasă, unii au venit pentru prima data în Piatra Neamț. Astăzi, ei au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan”.

Părintele paroh Constantin Septimius Cazan a menţionat că „misiunea cea mare a Bisericii, după îndemnul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, este de a-i atrage pe tineri la tainele credinței, ca să aprofundeze, să știe să se roage, să postească și să săvârșească faptele cele bune în această viață”.

La finalul Sfintei Liturghii, credincioșii aflați în sfântul lăcaș, i-au urat Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan un călduros “La mulți ani!”.

IPS Teofan: “Tinerii să se păstreze cât mai curați cu putință”

L-am rugat pe Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei să ne spună ce le recomandă tinerilor din zilele noastre care se confruntă cu diferite neliniști și frământări interioare. „Să nu uite că viața lor este foarte frumoasă, că viața omului merită a fi trăită în tot entuziasmul, tinerețea, adâncimea, înălțimea și anvergura ei. Să se păstreze cât mai curați cu putință sau să-și recapete prin abstinență curăția pierdută. Să se roage lui Dumnezeu să vină ziua în care băiatul să-și găsească fata potrivită, fata să-și găsească băiatul potrivit și după Taina Cununiei să zămislească și să crească cât mai mulți prunci, pentru bucuria lor în primul rând. Acesta îmi este gândul și nădăjduiesc că aceasta este și voia lui Dumnezeu pentru neamul nostru, ca tinerii să se păstreze cât mai curați cu putință”, ne-a declarat IPS Părinte Mitropolit Teofan.

Mitropolit Teofan

IPS Teofan – Radio Jurnal Spiritual

De șase ani Mitropolit al Moldovei și Bucovinei

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan s-a născut la 19 octombrie 1959, în comuna Corbi, judeţul Argeş. A urmat cursurile Școlii generale de 8 ani. A studiat la Seminarul Teologic din Craiova (1974-1979), apoi la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti (1980-1984). De asemenea, în perioada 1986-1990, a urmat studii de doctorat la Institutul Teologic “Saint Serge” din Paris. A intrat în monahism în 1984, la Schitul Crasna din Prahova. În 1985 a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah.

Între anii 1990-1991 a ocupat funcţia de secretar al Cabinetului patriarhal. În 1991 a fost ales Episcop-vicar Patriarhal, iar în anul 2000 a devenit Mitropolitul Olteniei. Autor de articole și studii în reviste și ziare din România și străinătate, în domenii ca: teologie patristică, spiritualitate ortodoxă, ecumenism, analize ale fenomenului religios actual, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5 martie 2008 a fost ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Ne alăturăm credincioșilor bisericii și ne rugăm Bunului Dumnezeu:
“Vă fie viaţa numai lumină
Ca în lumină să dăinuiţi.
Pentru credință şi mântuire
La mulți ani să trăiţi!”
Întru mulți, frumoşi, fericiţi şi binecuvântaţi ani, Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit Teofan!

Te invit să citești mai multe articole de la rubrica Spiritualitate.

Brîndușa Dediu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here