Momente de referință din istoria universală – Moartea lui Ivan al IV-lea „cel Groaznic”

0
153

Ivan al IV-lea „cel Groaznic”

În istorie s-a încetăţenit numele de Ivan cel Groaznic. Ruşii au fost cei care i-au dat ţarului Ivan al IV-lea Vasilievici (1530-1584) numele de „Groznîi”; cuvantul înseamnă severul, furtunosul sau ameninţătorul.

Ivan al IV-lea provenea din neamul varegilor (vikingi), care erau răspândiţi în multe regiuni ale Rusiei. Bunica sa din partea tatălui era o prinţesă din casa regală bizantină a Comneni- lor. Mama sa a fost fiica unui magnat polonez din familia Glinski.

La vârsta de numai 3 ani  a fost numit ţar al Moscovei sub tutela mamei sale, după moartea timpurie a ţarului Vasile al III-lea.

Tânărul care dădea dovadă de multe daruri spirituale era în acelaşi timp definit şi de o trăsătură puternică de caracter, aceea a irascibilităţii şi a unei cruzimi înfricoşătoare.

El a fost victima multor umilinţe din partea celor care au condus până atunci, cât şi a boierilor care se luptau pentru dreptul lor la luarea deciziilor. Probabil că aceste trăsături puternice de caracter oscilante şi incontrolabile ale sale l-au făcut pe acesta să devină unul dintre cei mai mari revoluţionari încoronaţi din istoria Rusiei.

Ţelurile lui Ivan constau în principal în dorinţa de a desfiinţa puterea avută de conducători şi de boieri; stabilizarea puterii neîngrădite a ţarului; crearea unei noi nobilimi în slujba regelui; reorganizarea domnitorilor prin înfiinţarea unui corp de apărare (streliţii); în troducerea meşteşugurilor şi metodelor de lucru vestice în Rusia.

Pe plan extern dorea să lupte pentru accesul Rusiei la Marea Baltică împotriva statelor baltice ale spaţiului german, cât şi a Uniunii statale polono-lituaniene (ceea ce însă nu i-a reuşit).

În exterior a încercat să îndepărteze influenţa tătară din est şi din sud pentru totdeauna şi conduce armata la cucerirea Siberiei.

Moare la vârsta de numai 54 de ani, la 18 martie 1584. Murise după ce-l rănise mortal pe fiul său Ivan, care nu era mai puţin temperamental decât tatăl său.

După moartea acestuia a urmat o perioadă tulbure pe plan intern. După moartea autocratului în luptele pentru putere s-a impus boierul Boris Godunov (1598-1605), fiind ales ţar. Ţara căzând astfel în anarhie.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila

Jurnal Spiritual