Modalități de a evita sau „păcăli” durerile de spate!

0
1232

durereDurerile de spate apar în viaţa a cel puţin 80% din populația globului, mai devreme sau mai târziu, cel puțin odată în viață, cauzând durere şi neplăceri continue. Indiferent de vârsta pe care o ai, durerea din zona lombară este resimţită la fel de intens.

Coloana vertebrală este alcătuită din 30 de vertebre, între care se află nervii măduvei spinării. Tot între vertebre se află şi discurile intervertebrale care fac posibil spaţiul dintre vertebre şi mişcarea coloanei, implicit a spatelui.
Vertebrele sunt unite de ligamente şi tendoane. Coloana vertebrală se împarte în 5 zone: cervicală, toracala, lombara, sacrala şi coccigiana. În peste 70% din cazuri, durerea este localizată în zona lombară.

Durerea de spate radiază din locul afectat (muşchi, nerv, articulaţie, os), la început fiind acută, apoi cronica dacă nu este tratată. Durerea este resimţită ca arsuri, înţepături, junghiuri, lovituri sau senzaţia supărătoare ca cineva îţi răsuceşte un obiect în acel loc.

Care sunt principalele cauze ale durerilor de spate:

Mişcare bruscă sau greşită. Deşi discurile intervertebrale oferă flexibilitate spatelui, unele mişcări bruşte sau greşite pot declanşa o durere puternică. Junghiul din zona lombară poate fi provocat de o banală aplecare sau de un curent de aer rece. Dacă ştii că suferi de dureri de spate, evită mişcările de rotaţie sau aplecare bruşte.

Ridicarea unui obiect greu. Când ridici ceva greu, când îţi forţezi spatele pentru a te întinde cu ceva greu în mâna sau când îţi încordezi muşchii pentru a ridica sau aşeză copilul în pătuţ, trebuie să eviţi mişcările ample, aplecarea bruscă şi ridicarea într-o singură mână. La fel de suprasolicitat este spatele şi când duci un bagaj sau o sacoşă grea într-o singură mână, moment în care soliciţi toată acea jumătate a corpului (gât, umăr, braţ, spate şi şold).

Dacă trebuie să cari ceva greu, încearcă să împarţi greutatea pe ambele mâini, astfel încât să eviţi aplecarea într-o parte. Indicat ar fi să porţi greutatea în spate (rucsac) sau în faţă (port bebe). Când vrei să ridici ceva greu de jos, nu te aplecă de spate cu picioarele drepte, ci lasă-te “pe vine”, apuca obiectul, apoi ridică-te împingând greutatea în genunchi şi picioare.

Poziţia vicioasă a spatelui. O cauză majoră pentru durerile de spate este poziţia defectuoasă a spatelui la birou, la masă, în pat, pe scaun, etc. Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât spatele este mai obişnuit cu poziţia greşită şi o adoptă ca fiind ceva normal. Poziţia defectuoasă a coloanei implica dureri care pot deveni insuportabile.

Şederea îndelungată în picioare sau pe scaun. Dacă petreci zi de zi mai multe ore în aceeaşi poziţie, în picioare sau pe scaun, cu siguranţă ai sau vei avea dureri de spate. La fel o să se întâmple şi dacă petreci mult timp la volan sau te concentrezi asupra monitorului, deoarece suprasoliciţi muşchii şi oasele gâtului, umerilor şi spatelui. Alege scaunul ergonomic, fă o pauză de 5-10 minute la fiecare 2 ore de lucru şi încearcă să faci acasă exerciţii fizice, de stretching, care vor relaxa musculatura şi vor atenua durerile.

Perioada de sarcină. Durerile de spate se accentuează în ultimele 3 luni de sarcină, mai ales dacă suferi deja de dureri lombare. Durerea apare în zona şoldului şi mijlocului, ceea ce te împinge să te apleci pe spate, solicitând şi mai mult coloana vertebrală. În timpul şi după sarcina, este bine să porţi un brâu sau un corset care să susţină zona lombară, mai ales atunci când ridici, cari, mergi sau ţii bebeluşul în braţe. Pentru atenuarea durerilor, încearcă exerciţii de stretching pentru gravide, mai ales cel în care te întinzi ca o pisică, faci mişcări de rotire a bazinului sau întinzi mâinile pe lângă gât şi în spatele capului. Poţi încerca şi un tratament bazat pe fizioterapie.

Menstruaţia. În timpul SPM (Sindrom Pre Menstrual), sau cu o săptămână înainte de apariţie, poţi suferi de dureri lombare acute. Poţi scăpa de durere cu ajutorul unei pastile analgezice (Nurofen, Panadol, Piafen, Paracetamol) sau prin masaj. De mare ajutor pot fi şi exerciţiile fizice sau jogging-ul uşor, în natură, care atenuează durerea şi scad simţitor crampele musculare din zona pelvina şi lombară.

Tensiunea musculară. O altă cauză a durerii de spate este tensiunea musculară sau mişcările necontrolate ale muşchilor, care apar în urma unei activităţi fizice intense sau a suprasolicitării unei anumite grupe de muşchi. De asemenea întinderea ligamentelor sau exerciţiile fizice neregulate pot înrăutăţi condiţia musculară.

Sporturile riscante pentru spate. Tenisul, de exemplu, implică multe mişcări rapide, de înălţare sau rotire, iar înotul şi baletul implică întinderea spatelui, gâtului şi umerilor. În acest sens, nu uita de încălziri tip stretching şi de masaj după ce practici un sport. Sunt menite să intensifice circulaţia sanguină şi să relaxeze coloana vertebrală şi musculatura.

Sedentarismul. Este o practică foarte periculoasă pentru întreg organismul deoarece încurajează un stil de viaţă nesănătos, care implică dureri de spate şi obezitate (alimentaţie dezordonată, lipsa exerciţiilor fizice, menţinerea unei poziţii defectuoase a spatelui şi gâtului).

Ce afecţiuni ascund durerile de spate?

Deformarea coloanei

Prin deformarea coloanei, se creează o presiune puternică asupra muşchilor, tendoanelor şi ligamentelor din zona deformării. Deformările coloanei vertebrale sunt scolioza (curbarea într-o parte), cifoza (curbarea în partea superiora, “cocoaşă”) şi lordoza.

Henia de disc

Aceasta afecţiune serioasă apare în zona lombară, printr-o durere bruscă, care împiedică orice mişcare şi care se întinde pe picior. Poate provoca lombosciatica şi este cauza de obicei de efort fizic intens după o perioadă lungă de repaus, ridicarea unei greutăţi mari, mişcări bruşte din talie sau traumatisme.

Spondiloza şi spondilartroza

Sunt boli ale cartilajului articulaţiilor de la nivelul coloanei vertebrale. În funcţie de cât de atacate sunt articulaţiile, durerea se limitează la zona afectată sau poate chiar genera lipsa mobilităţii coloanei. Ulterior, din marginile vertebrelor cresc ciocuri de os care atacă nervul măduvei din acea zonă şi provoacă dureri îngrozitoare.

Spondilita anchilozantă

Este o boală inflamatorie cronica care afectează serios coloana vertebrală şi se instalează prin durere puternică la nivelul şoldului. Boala evoluează treptat, de la o durere aparent banală la anchiloza coloanei.

Afecţiunile renale şi ginecologice

Infecţiile renale, sângerările, chisturile ovariene, endometrioza sau fibromul uterin pot cauza dureri de spate supărătoare.

Osteoporoza

Boala a oaselor, specifică femeilor cu vârsta peste 40 de ani sau care suferă de menopauza timpurie. Osteoporoza consta în scăderea rezistenţei şi densităţii oaselor, ceea ce duce cu uşurinţă la fracturi de vertebra sau şold.

Tumori ale coloanei Tumorile de la nivelul coloanei vertebrale sau zonei pelvine pot cauza şi ele dureri de spate.

Recomandări
Kinetoterapia şi masajul sunt eficiente în ameliorarea durerilor, metoda cea mai eficientă de masaj fiind cea de masare a punctelor dureroase. Exerciţiile fizice trebuie realizate doar de persoane specializate, pentru a obţine efectul dorit.

Atunci când corpul o cere, odihneşte-te! Nu îl obosi menţinând aceeaşi poziţie timp îndelungat!

Când eşti acasă şi îţi simţi spatele încordat, întinde-te pe podea, pune o pernă sub cap, apoi flexează şi întinde picioarele câteva minute.

Atunci când durerea te loveşte puternic, este bine să stai în pat cel puţin 10 ore, apoi chiar este indicat să faci activităţi fizice uşoare, pentru a ameliora durerea. Şederea prelungită în pat amâna însănătoşirea!

Dacă la locul de muncă eşti ţintuit pe scaun, reglează biroul, scaunul şi monitorul computerului la înălţimea potrivită ţie. Ţine tălpile pe podea şi evită poziţia “picior peste picior”.

Sursa: kinetoterapie.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here