Modalităţi de a-L sluji pe Hristos

0
130

descărcarePărinte profesor, după atâţia ani de slujire la catedra universitară şi la amvonul Bisericii Ortodoxe, ce înseamnă să teologhiseşti de pe amvonul Bisericii şi de pe amvonul catedrei universitare? Ne puteţi face o descriere, în care să se cuprindă perspectiva teologică ortodoxă referitoare la aceste două modalităţi de a-L mărturisi pe Iisus Hristos?

Cred că discuţia noastră va fi atât pentru progresul duhovnicesc al creştinilor, cât şi pentru clarificarea unor aspecte ale teologiei ortodoxe, deficitar înţelese chiar de către unii teologi ortodocşi contemporani.

Cât priveşte întrebarea pe care mi-aţi adresat-o trebuie spus că există o anumită relaţie între teologie şi spiritualitate, care n-a fost respectată întotdeauna şi care a avut consecinţe tragice pentru  viaţa Bisericii. Teologia constituie un comentariu al spiritualităţii, iar spiritualitatea are în vedere trăirea vieţii în Hristos. Teologia fără spiritualitate înseamnă teorie abstractă care nu poate contribui la desăvârşirea spirituală şi morală a omului.

De  fapt aceasta este şi diferenţa între o facultate de teologie şi Biserică, în general facultăţii vorbeşti despre Dumnezeu, iar în Biserică trăieşti şi experimentezi întâlnirea personală cu Dumnezeu prin rugăciune. De aceea, teologia predată în academic trebuie să fie un îndemn la experienţa spirituală a vieţii în Hristos, pe care ne-o comunică teologia, pe cât este posibil. Trebuie să avem în vedere că teologia fără spiritualitate se izolează în turnul de fildeş al speculaţiilor sterile.Dacă teologia ne călăuzeşte pe calea spiritualităţii, spiritualitatea ne cere să facem experienţa adevărului de credinţă, iar Adevărul este Hristos.

Teologie şi viaţă-Relevanţa teologiei ortodoxe în lumea contemporană, Convorbiri cu conf. dr. Cristinel Ioja,  de Pr Dumitru Popescu

 Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here