Modificarea genetică a embrionilor umani, aprobată oficial

0
177

stiinte-microscop-shutterstockCercetătorii din Marea Britanie au primit aprobare din partea autorităţii de reglementare în domeniul feritilităţii, de a modifica genetic embrioni umani, informează BBC. 

Decizia este una fără precedent, fiind prima dată când o ţară analizează şi aprobă tehnici de modificare a ADN-ului embrionar uman. Studiul se va desfăşura la Institutul Francis Crick din Londra şi îşi propune să ofere o înţelegere mai aprofundată a primelor momente ale vieţii umane.

Vor avea loc experimente în primele şapte zile după fertilizarea ovulului, care ar putea explica motivele avorturilor spontane. Cercetătorii nu vor avea, însă, permisiunea legală de a implanta embrionii în uterul unei femei.

“Vrem să înţelegem ce gene sunt necesare pentru ca un embrion să se dezvolte cu succes, într-un copil sănătos (…) Vom înţelege mai bine rata succesului fertilizării in vitro, analizând primele stadii ale dezvoltării embrionare”, a declarat iniţiatoarea studiului, dr. Kathy Niakan

Autoritatea pentru Fertilizare şi Embriologie Umană (HFEA) a aprobat cercetarea, iar experimentele ar putea începe în prima jumătate a lui 2016. În 2015, cercetătorii chinezi au anunţat că au folosit tehnica editării genetice pe embrionii umani pentru a ajusta o genă care provoacă boli hematologice.

Domeniul manipulării genetice naşte controverse, una dintre criticile aduse experimentelor de acest gen fiind că alterarea ADN-ului uman este peste limita eticii umane şi ar putea duce la programarea genomului pentru aşa numiţii “designer babies” – copii care pot fi programaţi genetic.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here