Momente de referință din istoria universală – Apare lucrarea de referinţă a lui Tasso „Ierusalimul eliberat”

0
135

Torquato Tasso (1544-1595) reprezintă unul dintre cei mai importanţi poeţi ai Italiei. Însă viaţa sa i-a impresionat mai mult decât opera sa pe oameni şi pe „colegii” poeţi.

Aceasta a dat prilejul la naşterea multor legende, în special despre dragostea sa pentru prinţesa Leonora. Cel mai important „produs” al legendelor din jurul poetului îl reprezintă drama lui Goethe „Tasso” din anul 1790.

Ca fiu al unui poet de curte, Bernardo Tasso, s-a bucurat de o educaţie aleasă, facându-se remarcat din timpul studiului său la drept cu romanul cavaleresc în versuri „Rinaldo” (1562), o epopee cavalerească scrisă în maniera stilului renascentist.

Succesele literare şi sociale timpurii – în 1565 Tasso este ales ca poet de curte al cardinalului Luigi d’Este, iar la 1572 la curtea ducelui Alfonso al Il-ea de Ferrara – nu l-au împiedicat pe acesta să se amestece în intrigile politice legate de Inchiziţie, prin acest lucru i-a fost înlesnită declanşarea bolii sale mintale.

Tasso şi-a petrecut mulţi ani din viaţă într-un sanatoriu sau în pribegie, în acelaşi timp fiind protejat de marile case regale.

Renumita sa epopee „Ierusalimul eliberat” întruchipează tensiunea lui interioră dintre melancolie şi senzualitate.

Cu o zi înainte de a fi încununat ca poet la Capitoliul din Roma, Torquato Tasso moare la 25 aprilie 1595 în mănăstirea San Onofrio de pe colinele Gianicolo.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila