Momente de referință din istoria universală – Bătălia de la Frankenhausen

0
100

La început Luther s-a distanţat de răscoala ţăranilor, însă mai apoi s-a simţit constrâns să adopte o poziţie atunci când anumiţi conducători ai ţăranilor i-au cerut aceasta, acuzându-l că ţine partea adversarilor.

El a făcut apel la moderaţie, însă a constatat că mişcarea ţărănească se radicalizase rapid, semănând teroare în toată ţara.

În această situaţie, Luther nu şi-a mai pus problema sensului sau absurdităţii revendicărilor ţăranilor, ci a alcătuit o osândă usturătoare, care îi declara pe ţărani nişte proscrişi. Principii s-au folosit de acest manifest pe 15 mai 1525 pentru o baie de sânge după bătălia de la Frankenhausen.

După ce au înconjurat cu cavaleria lor cetele de răsculaţi conduşi de Thomas Miintzer (14881525), au dat curs îndemnului lui Luther pentru măcel: 5.000 de ţărani au fost înjunghiaţi, numai 600 au fost luaţi prizonieri. Reformatorul a chemat la acţiuni „împotriva ţăranilor dezlănţuiţi”:

„Trei oribile păcate împotriva lui Dumnezeu şi a oamenilor îi încarcă pe aceşti ţărani, de aceea au meritat moartea sufletului şi trupului deopotrivă.

De aceea, scumpi domni, eliberaţi-vă, salvaţi-vă, ajutaţi-vă, înduraţi-vă de bieţii oameni, înjunghiaţi, loviţi, masacraţi pe cine puteţi. Dacă se întâmplă să mori, bravo ţie, deoarece nu vei avea parte de moartea sufletului. Deoarece mori în ascultarea cuvintelor şi poruncii divine, Romani 13:4, şi în slujba dragostei de a-l salva pe aproapele tău de diavol şi de focul iadului.

Aşa că, vă rog, fugiţi din calea ţăranilor ca din calea diavolului însuşi, cei care nu vor scăpa, mă rog ca Domnul să vă lumineze şi să vă creştineze, să dea Domnul ca aceştia să nu aibă izbândă. Aici vorbeşte un oarecare creştin smerit: Amin.

Deoarece rugăciunea este bună şi dreaptă şi place Domnului, asta o ştiu. Dacă cuiva i se pare şi gândeşte că revolta aduce lumii numai distrugere, şi că aceasta nu place Domnului, să stea pe loc”.

 

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila