Momente de referință din istoria universală – Bătălia de la Hastings

0
235

Batalia de la HastingsLa moartea regelui Eduard Confesorul în ianuarie 1066, trei capete încoronate au emis pretenţii la tronul Angliei: Harold anglo-saxonul, care a ocupat în grabă tronul, Harold Vikingul şi regele normanzilor, Wilhelm. Se spune că Harold (anglo-saxonul) s-ar fi jurat în faţa regelui Wilhelm că îi va ceda tronul.

(Normanzii conduşi de Wilhelm Cuceritorul, pornind spre Anglia. Detaliu de pe tapiseria din Bayeux)

Acum Britania era ameninţată de două invazii: cea a vikingilor veniţi din Norvegia şi cea a normanzilor veniţi din Normandia. Regele Harold a aşteptat la ţărm debarcarea normanzilor, când a auzit că vikingii debarcaseră deja în nord lângă York.

Din cauză că marea era agitată de furtună, Harold a pariat totul pe o singură carte şi a decis să se îndrepte grabnic cu toată armata spre nord.

La Stamford Bridge a reuşit să-l  învingă pe Harold Vikingul, folosind o stratagemă foarte ingenioasă: anglo-saxonii au simulat o fugă de pe câmpul de luptă, fapt în urma căruia vikingii s-au dispersat şi, pierzându-şi organizarea, au pornit în urmărire.

La semnul regelui, anglo-saxonii s-au întors din drum încercuindu-i pe vikingi, după care i-au zdrobit; Harold Vikingul a murit în luptă.

După câteva zile anglo-saxonii erau din nou în sudul insulei. Marea se liniştise. Regele Wilhelm, care mai târziu a fost supranumit Cuceritorul, debarcase deja cu trupele sale în locul unde se află astăzi oraşul Hastings.

La 14 octombrie 1066, cele două oştiri s-au ciocnit. Deşi arcaşii şi cavalerii lui Wilhelm erau mai puternici, bătălia a durat multe ceasuri. Bătălia de la Stamford Bridge şi marşul de câteva zile nu păreau să-i fi obosit pe anglo-saxoni. Apoi, pe la miezul zilei, Harold a făcut aceeaşi greşeală pe care o făcuseră vikingii.

Normanzii au luat-o la fugă spre ţărm, iar Harold a poruncit să fie urmăriţi. Capcana a avut efectul scontat: normanzii s-au întors încercuindu-i pe urmăritori, după care i-au zdrobit. Harold şi-a pierdut viaţa.

În ziua de Crăciun a anului 1066 Wilhelm Cuceritorul a fost încoronat la Londra rege al Angliei. Mai apoi a înăbuşit mai multe revolte ale anglo-saxonilor şi vasalilor săi, făcând şi o serie de incursiuni împotriva scoţienilor şi galilor. Regele Wilhelm Cuceritorul a transformat regatul anglo-saxonilor într-un stat feudal cu administraţie centralizată.

În anul 1070 aristocraţia locală a fost înlocuită aproape în totalitate cu stăpâni normanzi. Pe la sfârşitul domniei sale, Wilhelm s-a dedicat apărării ţării sale natale, care era ameninţată de regele francez.

În august 1087, el a răspuns unui atac francez asupra Normandiei cu un atac asupra oraşului Nantes. În luptă, regele Wilhelm a fost aruncat de pe calul său şi s-a rănit grav. A poruncit să fie dus la Rouen unde a şi murit la 9 septembrie.

Wilhelm Cuceritorul a fost înmormântat în biserica abaţială Saint Etienne din Caen, propria ctitorie, fiind venerat până în ziua de azi.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here