Momente de referință din istoria universală – Căsătoria nerealizată a lui Henric al VIII-lea cu Anna din Cleve

0
206

În anul 1539 puternicul prim-ministru al Angliei Thomas Cromwell a trimis un sol în ducatul Cleve să ceară un portret al prinţesei Anna, tânăra fiică a ducelui văzându-se deja sub cele mai bune auspicii. Ea nu ştia nimic nici de crimele comise de regele în vârstă de 50 de ani de pe tronul Angliei, nici nu pricepea jocurile dure politice, care începuseră deja.

Tatăl ei era liderul protestanţilor germani şi era duşmanul de moarte al lui Carol al V-lea, iar Cromwell spera ca, prin mariajul regelui cu prinţesa luterană, să se înfăptuiască o alianţă a domnitorilor protestanţi germani împotriva regilor catolici.

Deoarece în Cleve nu se găsea niciun pictor, Heinrich Meister l-a delegat pe Hans Holbein în Schwanenburg din Cleve; el a pictat într-o manieră atât de desăvârşită chipul tinerei cultivate, încât afemeiatul încoronat Henric s-a îndrăgostit instantaneu de tablou.

În aceeaşi oră i-a şi cerut mâna tinerei prinţese de 24 de ani. Să fi fost o minciună, pe care Holbein a comis-o, atunci când a ascuns cicatricele de variolă (vărsat de vânt) de pe chipul Annei? Scena primei întâlniri dintre Anna şi rege a fost de-a dreptul grotescă.

În faţa miresei stătea un om gras, cu barbă roşcată, şchiopătând, fiind incomodat de un abces la picior, şi care nu a fost mai puţin îngrozit de „iapa flamandă”.

Henric al VIII-lea nu a fost obligat să o recunoască pe aceasta ca soţie şi a părăsit-o după căsătorie, în 1540, Cromwell a fost decapitat, Biserica Angliei a considerat căsătoria dintre cei doi oficiată nelegal, fiind declarată nulă.

Anna din Cleve a fost destul de inteligentă să-i înapoieze regelui inelul de căsătorie. Astfel că Milady Anna din Cleve a trăit mai mult decât Henric, care s-a mai căsătorit de două ori în decurs de şapte ani.

 

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila