Momente de referință din istoria universală – Concentrarea Olandei în războiul de independenţă împotriva Spaniei

0
84

În 1568 olandezii trec la arme pentru a înlătura apăsătoarea stăpânire. Aprinşi fiind de învăţăturile lui Calvin, care recunoştea dreptul la rebeliune împotriva tiraniei, au perforat digurile lor pentru a îneca armatele lui Alba, mult urâtul guvernator al Maiestăţii Sale catolice Filip al II-lea.

Războiul pentru independenţă a olandezilor va dura până în 1648. Goethe, prin drama sa clasică „Egmont”, i-a dedicat un monument.

Rebelii se autonumeau „Gensen” după cuvântul franţuzesc pentru cerşetori („les gueux”). Conducătorii rebeliunii nu au fost oameni simpli, ci aristocraţi precum Wilhelm, conte de Nassau şi prinţ de Orania, care a fost denumit „Taciturnul”, datorită firii sale tăcute (din 1533 până în 1584).

Însă a compensat acest lucru, lăsând armele să vorbească, ceea ce l-a făcut unul dintre cei mai urâţi şi cei mai căutaţi oameni de către Spania.

Nobilimea şi burghezia se găseau făcând front comun. La 1572 provinciile îl numesc pe Wilhelm de Orania guvernator al ţinuturilor Olanda, Zeelanda şi Utrecht.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila