Momente de referință din istoria universală – Ferdinand de Aragon se căsătoreşte cu Isabela a Castiliei

0
412

Caracterul Isabelei a Castiliei (1451-1504) era în consonanţă cu noile timpuri ale modernităţii: fiica moştenitoare în vârstă de optsprezece ani a regelui Ioan al II-lea al Castiliei, fiind curtată atât de regele Portugaliei, cât şi de ducele de Aquitania, fuge de fratele său vitreg Henric la Madrigal de las Altas Torres, locul unde s-a născut, şi îi cere prinţului moştenitor Ferdinand de Aragon (1452-1516), printr-o scrisoare, inima şi mâna.

Ferdinand se foloseşte de oportunitatea binevenită de a uni ambele părţi creştine ale Spaniei şi îi trimite viitoarei sale soţii un acord de căsătorie semnat, împreună cu un colier de rubine.

Fratele ei, Henric „Neputinciosul”, dă ordin să se închidă graniţele, pentru a-l împiedica pe Ferdinand să calce pe pământul castilian; însă gărzile îl trec cu vederea pe zdrenţărosul călăreţ de pe măgar care-şi trece trăsura mizeră de stâlpii graniţei şi care se transformă de abia la palatul Valladolid în mult aşteptatul prinţ dorit de Isabela.

În 1469 Ferdinand şi Isabela se aflau în fata altarului unei naţiuni unite, reprezentând „uniunea matrimonială” dintre Castilia şi Aragon, o Spa­nie a noilor timpuri. Cinci ani mai târziu Isabela a ordonat să fie încoronată în Segovia ca regină a Castiliei şi Leonului.

Isabela s-a dovedit prin fapte şi suferinţe a fi o adevă­rată regină: precum Ioana d’Arc, aceasta s-a luptat cu toate forţele trupelor portugheze insistente; printr-o mişcare inteligentă, l-a încoronat, după bătălia decisivă, pe soţul ei cu laurii comandanţilor bătăliei.

În 1479 Ferdinand devine rege de Aragon, iar Isabela regina sa. Atunci când în 1481 maurii ameninţau din Granada regatul, aceasta a amanetat coroana şi bijuteriile pentru a face rost de arme, muniţie şi hrană pentru armată.

După victoria (1492) care încheia cu succes „Reconquista”, regina a găsit în sfârşit timp pentru planurile lui Columb, care după întoarcerea sa le aşază la picioare perechii regale: Lumea Nouă.

Atunci când Columb s-a întors din ultima expediţie şi a îngenuncheat în fata sicriului reginei moarte, împreună cu el a jelit-o o lume întreagă pe Isabela catolicilor, una dintre cele mai frumoase femei ale Apusului.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila