Momente de referință din istoria universală – Greva făurarilor din Wroclaw

0
104

gnom_010

S-a păstrat peste timp o scriere în limba latină care relatează despre o adevărată grevă generală care a avut loc în 1329 în oraşul silezian Wrodim (Breslau), fără însă a descrie motivele sau împrejurările întâmplărilor de la acea vreme.

Documentul vorbeşte de făurarii din Wroclaw: „în anul Domnului 1329, la 4 noiembrie, în faţa noastră, a consulilor, au venit meşterii făurari şi s-au plâns că ucenicii din breasla lor s-au înţeles între ei ca niciunul să nu mai slujească timp de un an pe meşterul său şi nici să înceapă a munci pentru altul. Din această pricină, meşterii făuniri pomeniţi mai sus au hotărât într-un glas după sfătuire ca niciunul dintre ei să nu mai primească pe timp de un an pe vreunul dintre ucenicii pomeniţi, nici în familia şi nici în slujba lor, căci altfel vor plăti amendă oraşului”.

Fierarii aveau cea mai mică breaslă din oraşul Wroclaw şi cele mai puţine drepturi. Ei nu beneficiau de privilegii, având acelaşi statut cu al tocilarilor şi cuţitarilor. Probabil „greva” acestora nu a provocat mare vâlvă în oraş la acea vreme. Greva arată totuşi conturarea unei condiţii a ucenicilor.

În estul Imperiului German unde erau întemeiate noi oraşe de către nemţi, cererea de mese­riaşi şi, mai ales, de ucenici era mare. Conform orânduirii de tip patriarhal, ucenicii şi calfele care erau integraţi în gospodăria şi familia meşte­rului puteau spera sâ ajungă ei înşişi meşteri după o perioa­dă. Meşterii însă încercau să frâneze ascensiunea ucenici­lor prin stabilirea timpului de muncă în mod uniform.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila