Momente de referință din istoria universală – Grigore al VII-lea este consacrat papă

0
237

papaLa 22 aprilie 1073 a avut loc la Roma o înscăunare papală mai neobişnuită: poporul l-a înscăunat pe episcopul Hildebrand, care a devenit papa Grigore al VII-lea, în vechiul stil în care erau proclamaţi împăraţii romani de armata imperială.

Pe cât de neobişnuită şi de necanonică a fost această înscăunare, pe atât de neobişnuit era noul papă. Sub conducerea lui Grigore al VII-lea s-a înteţit dramatic disputa cu coroana imperială germană pentru dreptul de învestire a episcopilor, fapt care s-a soldat în final cu proverbialul drum de căinţă făcut de împărat la Canossa. Papalitatea atinsese astfel primul vârf al puterii sale.

Papa Grigore al VII-lea a descris într-o epistolă trimisă prietenului său Desiderius cum a fost „ales” ca reprezentant al Lui Hristos pe pământ şi urmaş al Sfântului Petru: „Grigore, care a fost ales papă, trimite în numele Lui Isus Hristos salutul său abatelui Desiderius, de la mănăstirea Sfântului Benedict din Monte Cassino. Papa Alexandru a trecut la cele veşnice. Moartea lui m-a cutremurat adânc şi mare nedumerire a adus asupra mea. Aceasta din pricină că, la moartea lui, poporul Romei fiind neobişnuit de împăcat, a lăsat frâiele hotărârii în mâinile noastre – lucru care arată că totul s-a petrecut prin milostenia Domnului. Noi am luat astfel frâiele şi, după trei zile de post, după litanii, pomeni şi rugăciunile multor oameni, cu ajutorul Domnului am văzut cum ar fi cel mai potrivit să se facă alegerea papei.

Dar, pe neaşteptate, când adormitul papă era înmormântat în Biserica Mântuitorului, poporul a fost cuprins de o mare nelinişte şi larmă, iar oamenii s-au năpustit nebuneşte asupră-mi, astfel că pot spune precum Profetul:  «mă aflu în apă adâncă şi valul dă să mă înece, am strigat până am ostenit şi gâtul mi-e aspru» şi: «frica şi tremurul m-au cuprins, iar întunericul s-a lăsat peste mine»”.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here