Momente de referință din istoria universală – Înfiinţarea Ordinului Cartusian

0
181

9509

Ordinul catolic al cartusienilor (lat. Ordo Cartusiensis) a fost înfiinţat de Sfântul Bruno din Koln, care în anul 1084 s-a retras, alături de şase confraţi ai săi, în zona muntoasă din Chartreuse (lat. Cartusia), lângă Grenoble, ducând o viaţă monahală foarte austeră.

Călugării din Grande Chartreuse au păstrat moştenirea spirituală a Sântului Bruno în viaţa lor de zi cu zi. Aşa cum scrie călugărul Guigo în lucrarea „Consuetudines”, modul lor de viaţă a fost adoptat şi de alţi monahi – acesta fiind începutul Ordinului. Aprobaţiunea papală a fost dată în anul 1176.

În fruntea mănăstirii cartusiene se află un călugăr numit prior. Călugării cartusieni trăiesc foarte auster, în linişte deplină şi postesc cu stricteţe. Fiecare călugăr stă într-o chilie foarte mică şi dispune de câte un petic de grădină pe care o îngrijeşte.

Viaţa cartusienilor este sihăstrie. Dincolo de zidurile groase ale mănăstirii, călugării sunt complet izolaţi de lume. Tăcerea deplină în care trăiesc îi izolează unul de celălalt.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here