Momente de referință din istoria universală – Moartea lui François Rabelais

0
109

Faima scriitorului francez François Rabelais (1494- 1553), ale cărui cărţi chiar şi în zilele noastre nu sunt o lectură recomandată pentru oamenii prea gingaşi, se fondează pe romanul său despre uriaşii Gargantua şi Pantagruel.

Viaţa scriitorului a fost aproape la fel de palpitantă ca cea a eroilor din romanele sale, a căror soar­tă o relatează în cele patru vo­lume.

Aventurile personajelor le zu­grăveşte într-o limbă de-a dreptul spumoasă, luând în vi­zor întreaga epocă contempo­rană lui, într-o manieră sarcas­tică, radicală şi plină de umor.

Tehnica genială de povestire a eruditului şi temerarului geniu este voluntară, împănată bine­înţeles cu exprimări grosolane, umplută de exagerări şi de o comedie grotescă. Numai în timpurile sale, era posibil pentru un cleric să pu­blice asemenea cărţi.

De câteva ori Rabelais este cri­ticat aspru de autoritatea papa­lă. El oscila între meseria sa de cleric şi cea de medic, a dus mereu o viaţă marcată de in­consecvenţă. Traducea cu mă­iestrie scrierile medicilor an­tici Flipocrate şi Galen, a vizi­tat de trei ori Roma, unde s-a ocupat cu studiile Antichităţii, a fugit de măsurile bisericeşti reînnoite de pedeapsă, s-a sta­bilit ca medic în diferite oraşe din Franţa, până când dorul de drumeţie sau de strană l-a ade­menit din nou. În cele din urmă a slujit ca preot în Meudon, un­de, la 9 aprilie 1553, a murit.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila