Momente de referință din istoria universală – Ordinul Teutonilor, tot mai puternic

0
214

teutoni

Hermann von Salza provenea dintr o familie nobilă de cavaleri din Turingia. În timpul mandatului său ca mare maestru al Ordinului Teutonilor s-au pus bazele formării statului cavalerilor teutoni din Prusia, deşi comandamentul central a rămas încă o perioadă în cetatea Montfort din Palestina, ridicată în 1239.

Bunele relaţii ale marelui maestru Hermann von Salza cu împăratul Frederic al II-lea, dar şi cu papa Inocenţiu al III-lea, au garantat recunoaşterea teritoriilor cucerite de teutoni din mâinile păgânilor prusaci.

Marele maestru al teutonilor a încercat neobosit să obţină împăcarea dintre împărat şi papă, obţinând însă doar o aplanare temporară a conflictului. Bula de Aur de la Rimini din 1226, actul de înfiinţare a statului cavaleresc prusac, a fost emisă sub influenţa acestuia.

În ultimul deceniu al conducerii marelui maestru von Salza au apărut rezultatele unei politici vizionare. Ordinul Teutonilor şi-a extins aria de dominaţie în nord prin absorbţia Ordinului Fraţii Livonieni ai Sabiei (1237), în Estonia, iar în vest s-a extins punând stăpânire pe teritoriile Pomerania şi Neumark.

Marele maestru Hermann nu a călcat pe noile teritorii cucerite de teutoni, el rămânând mai mult în preajma împăratului pe care l-a însoţit şi în Palestina. Hermann von Salza este înmormântat la Barletta, între Brindisi şi Bari.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila