Momente de referință din istoria universală – Protestul lui Carol al V-lea împotriva Ligii de la Cognac

0
176

Împăratul Carol al V-lea se afla la apogeul puterii sale atunci când l-a învins pe Francisc I la Pavia şi l-a constrâns să încheie Pacea de la Madrid.

Acesta părea ameninţător papei, care se temea de pretenţiile împăratului în privinţa Italiei. Astfel că acesta a format Liga de la Cognac, împreună cu regele înfrânt şi cu Anglia, pe 22 mai 1526, împotriva lui Carol al V-lea.

Împăratul a protestat formal la început împotriva Sfântului Scaun, după aceea s-a întors spre colegiul cardinalilor şi le-a cerut să se întoarcă împotriva papei:

„Carol al V-lea, împărat Roman, către Sfântul Colegiu al Cardinalilor: atunci când am aflat că papa Clement a încheiat o alianţă împotriva mea cu regele Franţei, care a reluat războiul împotriva mea, am fost în mod just amărât în adâncul inimii şi m-ara văzut înşelat într-un mod mişelesc.

D e asemenea acesta mi-a scris scrisori duşmănoase, tocmai pentru a crede că aceasta s-a întâmplat cu acordul Vostru general şi la sfatul Vostru. Aceasta m-a luat prin surprindere, nu cred că există un alt conducător care a avut mai multă râvnă faţă de Biserica Romană decât mine. În acest sens pot să amintesc Parma şi Piacenza, două oraşe care, deşi făceau parte din imperiu, au fost eliberate de curând şi pe care le-am acordat bisericii, deşi nu eram obligat în niciun fel la acest lucru.

Pot să amintesc în acest sens şi de nedreptăţile Curiei Romane despre care se plâng amarnic principii Germaniei, care mi-au cerut insistent să vă aduc notificări. Cea mai mare nedreptate, pe care mi-a făcut-o papa, căruia i-am făcut numai bine, şi din cauza căruia s-au înstrăinat faţă de mine sfaturile imperiale. Despre toate aceste lucruri i-am scris papei, atrăgându-i atenţia să convoace un conciliu general. Vă rog pe Voi să-i amintiţi de datoria sa, să-l sfătuiţi la pace şi nu la război, iar dacă va refuza acestea şi va amâna conciliul, să-l mustraţi ca atare.

Dacă nu se va întâmpla aşa şi dacă creştinătatea va avea de suferit din cauza neconvocării conciliului sau din cauza amânării acestuia, atest prin aceasta că nu voi putea fi acuzat de nicio vină”.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila