Momente de referință din istoria universală – „Răscoala breslelor” din Braunschweig

0
114

braunschweig

După un război pierdut, pe care ducele Ernst von Braunschweig împreună eu oraşul său l-a purtat împotriva arhiepiscopului de Magdeburg, oraşul a fost nevoit să plătească un bir de 4.000 de mărci. Astfel că datoria Braunschweigului crescuse la suma de 10.000 de mărci.

După părerea sfatului orăşenesc, această sumă nu putea fi plătită decât prin introducerea unor impozite speciale. Aşa că l-a convocat, pe 17 aprilie 1374, pe conducătorul breslelor, propunându-i acestuia un impozit pe porumb, conducătorul breslelor părea că este de acord, însă dorea să ştie şi părerea asociaţiei sale mai întâi.

Încă dinainte de şedinţă se adunase o mare masă de oameni, care însă a fost calmă. Însă, atunci când conducătorul breslelor a convocat o şedinţă a cizmarilor şi tăbăcarilor, a izbucnit agitaţia, În scurt timp s-a ajuns la jafuri şi violenţe.

Şase dintre consilierii asociaţiei au fosl ucişi în aceeaşi zi; nu se ştie dacă aceştia au fost executaţi sau omorâţi. Alţi doi consilieri ai sfatului au fost decapitaţi pe 21 aprilie după un scurt proces. Mulţi aparţinători ai grupării conducătoare au părăsii oraşul de bunăvoie sau constrânşi.

La întoarcerea acestora în oraşul lor natal au fost nevoiţi să se îngrijească de consilierii stalului care fuseseră vânaţi. Pe 13 august 1380 în oraşul hanseatic Lübeck a avut loc concilierea dintre noul sfat din Braunschweig şi cei vechi care fuseseră alungaţi.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila