Momente de referință din istoria universală – Thomas Cranmer, pe rug

0
107

Thomas Cranmer (1489-1556), imediat după încheierea studii­lor la Cambridge, pleacă la Erasmus din Rotterdam care îi propune, în favoarea lui Henric al VIII-lea, să dezbată solicita­rea acestuia de divorţ prin uni­versităţile din Europa.

Ca re­compensă, acesta este avansat ca arhiepiscop de Canterbury de către rege, iar în 1532 este confirmat şi de Papa Clement al Vll-lea.

În calitatea sa de arhie­piscop a declarat în 1533 căsă­toria regelui cu Catarina de Aragon ca fiind nulă, trei ani mai târziu, la fel şi căsătoria cu Anna Boleyn şi încă o dată, în 1540, a anulat căsătoria cu An­na din Cleve.

Cranmer însuşi a fost antrenat în diferite influen­ţe reformiste, iar mai apoi, fă­când o călătorie în scopuri poli­tice în Germania, se căsătoreşte în Nürnberg pe ascuns cu ne­poata unui slujbaş luteran.

Abia odată cu venirea pe tron a lui Eduard al VI-lea au intervenit reforme mai dure. Ca mai apoi sub Maria a Catolicilor să în­ceapă reformarea Bisericii Ca­tolice, Cranmer a fost judecat ca fiind eretic, iar după ce şi-a retras majoritatea ereziilor a fost ars pe rug la Oxford în 1556.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila