Momente de referință din istoria universală – Victoria lui Eugen al IV-lea în Conciliul de la Basel

0
149

Eugen al IV-lea, care era papă din 1431, s-a aflat din prime­le zile ale pontificatului său într-o luptă aprigă pentru pu­tere cu principii francezi ai bisericii, pe care a reuşit să-i elimine în timpul Conciliului de la Basel.

În problema uni­ficării cu Biserica Ortodoxă, s-a ajuns la sciziunea uniunii conciliului din cauza alegerii locului de desfăşurare: majo­ritatea erau pentru Basel sau Avignon ori un alt oraş din Savoia, minoritatea exprimându-se pentru Udine sau Florenţa. Din această cauză, papa Eugen al IV-lea a mutat conciliul la Ferrara, acolo un­de trebuia negociată unirea cu ortodocşii.

Conciliul de la Basel l-a depus pe papă în 1439 şi l-a ales pe ducele Amadeus de Savoia ca papă (Felix al V-lea). În lupta care izbucnise învingător a fost papa roman.

În cadrul Conci­liului de la Ferrara care a fost mutat la Florenţa în anul 1439, s-a ajuns într-adevăr la o înţelegere cu ortodocşii, care a continuat cu unirea cu alte biserici din Orient, o reu­şită vremelnică, dar care era importantă şi necesară pentru prestigiul lui Eugen al IV-lea.

“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila