Monede dacice, recuperate din Germania

0
95

Sarmizegetusa_RegiaMonede dacice, recuperate din Germania.

Cinci monede şi 14 piese de podoabă dacice au fost recuperate de poliţiştii şi procurorii români de la o casă de licitaţie din Germania. Obiectele de patrimoniu vor fi depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.

Lotul de cinci monede din aur de tip Koson şi 14 piese de podoabă din argint au fost recuperate pe 24 iulie din Munchen.

Bunurile reprezintă părţi din tezaurele sustrase de o grupare infracţională din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportate ilegal şi date în urmărire prin Interpol. Ele au format obiectul unor operaţiuni de spălare şi valorificare pe piaţa internaţională a antichităţilor, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

Autorităţile germane au identificat şi preluat monedele la casa de licitaţii din Munchen, ulterior ele fiind predate reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Munchen, în conformitate cu prevederile Convenției privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală între statele membre ale Uniunii Europene, din 29 mai 2000, şi cu Directiva 93/7/CEE a Consiliului din 15 martie 1993, privind restituirea bunurilor culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru.

Aceasta reprezintă prima operațiune de repatriere de la o importantă casă de licitaţii din Germania, a unor piese aparţinând Patrimoniului Cultural al României.

Conform experţilor citaţi de IGPR, „cele cinci monede dacice, din aur, recuperate recent din Germania sunt stateri emişi de regele Koson (cca 44-29 a. C.).

Dintre acestea, două aparţin variantei cu monogramă pe revers, iar celelalte trei fac parte din varianta fără monogramă.

Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44-29 î.Hr. Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice de argint, databile în secolul I a.C., conţine o brăţară simplă, decorată cu capete stilizate de şerpi, pandantive, cercei şi verigi cu capetele răsucite”.

Autorităţile încearcă în prezent să recupereze mai multe tezaure sustrase de la Sarmizegetusa Regia, printre care un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 31 de piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 700 piese, 5 scuturi regale din fier, două table din bronz cuprinzând legile oraşului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brăţări spiralice din aur şi tezaure de denari romani (imitaţii dacice).

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

V-ar putea interesa şi următoarele articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here