Monedele menționate în Noul Testament

Banul in Sfanta Evanghelie

0
729

Monedele in Sfanta Evanghelie

Mondele sunt considerate un mijloc de schimb în comert. Evangheliile vorbesc și de o seamă de monede aflate în circulație în vremea aceea, evreiești, grecești și romane. Siclul, mina, talantul și dinarul serveau și ca măsuri de greutate.

monedeÎntre cele evreiești se amintește numai siclul de argint, singura monedă care se primea la templu. Celelalte prin care se plătea „darea pentru templu” – grecești sau romane – se schimbau cu siclul prin schimbătorii de la templu (Ioan 2, 15). Siclul era de aur, valorând cât 44 de drahme sau cât 11 sicli de argint; iar siclul de argint era echivalent cu patru drahme sau două didrahme. Cu treizeci de sicli de argint sau „arginți” era răscumpărat un sclav și tot cu prețul de 30 de arginți a fost vândut Hristos de Iuda (Matei 26, 15), care apoi a aruncat arginții în templu și s-a dus de s-a spânzurat (Matei 27, 5).

Obolul si drahma

Ca monede grecești se cunosc: obolul, care valora a șasea parte dintr-o drahmă, iar drahma (Luca 15, 8-9) era simplă și dublă (didrahma). Statirul, echivalent cu siclul de argint, era moneda cea mai răspândită: mina, care valora cât 100 de drahme și talantul (Matei 18, 24) era echivalent cu 60, 62 kg de argint sau 49, 077 kg aur. Valoarea talantului e greu de apreciat, cursul metalului variind de la o epocă la alta, de la o zi la alta.

Monedele romane

Monedele romane amintite sunt: leptonul sau „bănuțul” (cei doi bănuți ai văduvei aruncați în corvană – Luca 21, 2). Leptonul valora o jumătate de codrant și era cea mai mică monedă romană. Codrantul valora cât ¼ dintr-un as (Matei 5, 26). Sextantul avea valoarea unui as, asul era costul a două vrăbii, era din aramă, în greutate de 327,4, echivalând cu 1/10 dintr-un dinar. Dinarul era echivalent cu o mină și cu el se plătea dajdia (Luca 20, 24).

Mihai P.

Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here