România se schimbă cu ei: Un succes literar departe de ţară

0
98
România se schimbă cu ei: tineri entuziaşti, talentaţi, inovatori. Iată poveştile românilor care construiesc în prezent un viitor spre care putem privi cu optimism.

Miruna - MontrealUn astfel de caz este şi cel al Mirunei Tarcău, o tânără care, la doar 16 ani, publică la Montreal romanul său poliţist L’Ile du Diable. La numai un an de la debutul său literar, tânăra a fost invitată la Salonul de carte de la Paris, unde a reuşit performanţa de a vinde toate cărţile prezentate la stand.

Au urmat apoi două romane de fantezie eroică – Le Choix de Selenæ şi La Naissance de l’Elu. Miruna a devenit unul din cei mai promiţători tineri scriitori de la Montreal.

Acum, Miruna este în anul doi la un program Erasmus Mundus în literatură comparată franceză italiană şi cultura europeană, în Montreal, obţinând două burse finanţate de Comunitatea Europeană şi de Fond Societe et Culture Quebec. Colaborează cu editura Le Chaseur abstrait (Franţa) pentru publicarea în 2014 a romanului de ficţiune La Chambre noire.

Când a apărut pasiunea pentru literatură?

Pasiunea mea pentru literatură a apărut, ca şi la multă lume cred, citind. Dar nu pot spune că mi-a venit foarte uşor să citesc când eram mică. La fel ca atâţia tineri din generaţia mea, aparţin într-un fel mai degrabă culturii imaginii decât culturii scrisului; de altfel, tranziţia de la pasiunea mea pentru filme s-a transcris în pasiune pentru cărţi datorită unui mediu audiovizual, adică prin albume ilustrate, care m-au pasionat atât de tare în copilărie încât mi-am dorit să devin o desenatoare de benzi desenate înainte să vreau să devin scriitoare.

Cum ai ajuns la Montreal, ce a contat cel mai mult în decizia ta de a studia în străinătate?

Am ajuns la Montreal cu familia, la vârsta de doi ani. M-am decis să studiez în străinătate, adică în Franţa şi în Italia. Imi doream să învăţ mai mult despre culturile popoarelor europene. Adică… nu doar culturile scrise dar şi stilul de viaţă; să văd cum sunt oamenii, obiceiurile; cum funcţionează sistemul şcolar. Pe altă parte îmi permitea să mai învăţ încă o limbă străină: italiana.

Ce te-a surprins cel mai tare acolo, cum te-ai adaptat?

M-a surprins diferenţa destul de mare între cele două oraşe în care am studiat, Strasbourg şi Bologna. Diferenţa cea mai mare aş spune că o face numărul de studenţi foarte ridicat într-un oraş atât de mic ca Bologna, care devine brusc foarte activ, cu o energie pozitivă incredibilă. Se spune des că lumea care trăieşte mai la “sud” este mai puţin stresată, şi probabil că asta o face să trăiască o viaţă mai lungă. Cred că este foarte adevărat.

Ce rol au avut prietenii, familia în alegerea ta? Ai avut vreun mentor, vreun model?

Familia mea m-a susţinut întotdeauna, şi cred că a făcut o mare diferenţă faptul că am avut un sprijin moral şi mental, atât când lucram la textele mele literare, cât şi acum când lucrez la proiectul de masterat.

Influenţele cele mai bune în timpul studiilor pe care le-am avut până acum le-am întâlnit în timp ce completam primii trei ani de facultate la universitatea McGill, Montreal, unde am fost agreabil surprinsă când am descoperit cât de înalt era nivelul general de studiu.

La scris, un profesor de creaţie literară m-a ajutat foarte mult să compun ultimul meu manuscris. El va fi publicat peste câteva luni în Franţa.

Ce sacrificii ai făcut pentru a ajunge aici? Ţi-ai dorit să faci ceva foarte tare şi ai renunţat pentru a-ţi urma pasiunea pentru scris?

De când mi-am dezvoltat pasiunea pentru scris, nu mi-am dorit niciodată mai tare să fac altceva decât să scriu. Cred că atâta timp cât o pasiune adevărată este cultivata, nu lasă suficient timp ca să se dezvolte alte interese la fel de importante astfel încât să fie nevoie să aleg între pasiunea aceea şi alte activităţi. Mi-am dat seama de lucrul acesta în mod special în ultimii doi ani. De când studiez în străinătate am făcut alegerea să scriu mai puţin ca să-mi dedic timpul altor activităţi pe care nu le-aş putea face acasă, în mod special a călători.

Acesta decizie nu o văd ca pe un sacrificiu fiindcă voi simţi întotdeauna aceeaşi plăcere când voi începe să scriu la un nou proiect de roman.

Cum arată o zi obişnuită pentru tine? Ce faci în timpul liber?

De când studiez în străinătate, nu pot spune că trăiesc multe zile pe care le-aş numi obişnuite. Cotidianul meu se schimbă destul de repede cu cât avansez în program şi cu cât mă apropii de graduare. Îmi petrec destul de mult timp la universitate, la cursuri sau la biblioteci. Când sunt acasă, lucrez la proiectul de masterat sau îmi planific o călătorie de o zi, de câteva zile sau chiar de o săptămână. Anul trecut am vizitat mai multe capitale europene. Am fost in Stockholm, Oslo, Berlin, Londra, Dublin, Praga, Viena; anul acesta am călătorit mai degrabă în Italia – Roma, Napoli, Verona, Milano, Florenţa…

Unde vrei să ajungi, cum te vezi tu peste 20 de ani?

Îmi doresc să îmi continui studiile ca să predau cursuri de literatură la nivel universitar. Dacă acum 20 de ani mi se părea foarte mult, acum nu pot spune că mă proiectez uşor într-un viitor atât de îndepărtat, de exemplu acum patru ani când am vizitat Bologna pentru primă dată, nu aveam nici cea mai mică idee că aş fi putut studia vreodată acolo! Viaţa este plină de surprize…

Ce crezi că se va schimba în România în următorii ani?

Find plecată din ţară de la vârsta de doi ani, nu pot spune că eu cunosc situaţia României foarte bine. Dacă ar fi să îmi exprim o opinie pe care mi-am format-o în timpul celor trei călătorii pe care l-am făcut la Bucureşti şi la Cluj, aş spune că lucrurile par a se schimba spre bine.

E drept că trăiesc în străinătate, ceea ce înseamnă probabil că am un punct de vedere destul de diferit decât lumea care trăieşte acolo în cotidian, pot spune însă că am constatat multe schimbări pozitive între primul meu voiaj la Bucureşti din 2006 şi ultimul sejur pe care l-am petrecut acolo în luna februarie anul acesta. Oraşul mi s-a părut foarte curat, sigur. Viaţa nu e atât de scumpă cum mă aşteptasem să fie din cauza inflaţiei din ultimii ani. Sper ca opinia mea să fie bazată pe realitate şi lucrurile să continue să se îmbunătăţească în direcţia aceasta.

Sursa: ziare.com

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here