Monumente ale naturii din România: Masa Uriașului

0
416

Este la îndemâna simțului comun că, în țara noastră, turismul se focalizează atât  asupra peisajelor naturale, cât și asupra istoriei sale bogate. În cele ce urmează, vom descrie unul dintre monumentele cu valoare istorică ale României, și anume Masa Uriașului, unul dintre cele mai faimoase monumente ale naturii, de pe lângă Sibiu.

masa1Pe lista monumentelor naturii cu rezonanță din țara noastră se numără Masa Uriașului, un edificiu situat în comuna Jina, județul Sibiu, pe malul drept al râului Sebeș, în imediata apropiere a drumului național Transalpina.

De asemenea, este inclus și pe lista sit-ului de importanță comunitară din Valea Frumoasei, cum este numită Valea Sebeșului.

Sursele oficiale ne spun că Masa Uriaşului, această  rezervație geologică și peisagistică deosebită,  a fost declarată arie protejată prin Legea Nr. 5 din 6 martie 2000.

Potrivit http://www.agerpres.ro, Masa Uriașului este o stâncă izolată, alcătuită din șisturi cristaline (micașisturi și paragnaise), care la o altitudine de 50 de metri de albia râului Sebeș formează o platformă (formațiune geologică ieșită înspre vale), ce se aseamănă cu o masă.

Întinsă pe o suprafață de două hectare, această stâncă abruptă este acoperită parțial cu vegetație forestieră — pinul de pădure și exemplare izolate de larice sau zada (larix decidua), specie ocrotită pentru raritatea ei.

În vârful ei, masa are înfiptă în vârful ei o stea de oțel, despre care se spune că însuși Mihail Sadoveanu ar fi pus-o acolo, în drumul său spre Valea Frumoasei.

masa2“Această zonă pe lângă care se strecoară drumul cel înalt al Carpaților noștri — Transalpina — are parte de numeroase coturi, ocolind buze de stâncă, ce stau mărturie peste timpuri geologice ale luptei dintre apă și piatră. Stâncile, izolate de drumurile, care străbat zona, se află într-o pădure de fag și se spune că în trecut numai ciobanii care mergeau pe vechiul drum spre pășunile din Munții Cindrelului și Sebeș știau de existența lor”, se arată pe http://www.turistintransilvania.com/.

Inovativ pentru această zonă este o altă stâncă, ce apare în istorie sub numele de “La Grumaji” sau “Stânca Grunzii”. Situată la un kilometru de Masa Uriașului, aceasta reprezintă un pinten masiv cristalin, pe care râul cel iute trebuie să-l înconjoare, săpând în baza lui un mic defileu. Acest grup de stânci izolate sunt denumite “Colții” sau “Pintenii din Coasta Jinei”. 

Conform unor legende, pe vremea lui Roșu și Verde Împărat, exista un uriaș, ce trăia prin Munții Sebeșului și al cărui sălaș era în Jidoștina Șugagului. Acesta trăia în bună vecinătate cu oierii din părțile locului, și avea o stână mare. În drum de la pășuni spre vale, uriașul se oprea de prânz pe un loc mai ridicat, unde o stâncă îi servea drept masa pe care își așternea merindele. Oamenii din partea locului i-au dat acestei mese numele celui ce o folosea.

masa5Element natural deosebit din punct de vedere geologic și peisagistic, Masa Uriașului a rămas în istorie ca fiind unul dintre cele mai importante obiective turistice din Mărginimea Sibiului.

 

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here