Știati că …Moș Crăciun în lume

0
204

mos craciunÎn Germania, Moș Crăciun el se numește Santa Klaus și îl are drept ajutor pe Knecht Ruprecht sau Krampus în sud, pe Pelzebock în nord–est, pe Haus Muff în Rheinland – el poartă în spate un sac cu jucării și în mână o nuia. Dar copii din Germania primesc darurile, din bradul frumos împodobit, chiar din mâna lui Iisus.

Prin unele locuri din Alpi,   moșul poartă pe cap o capră și o mască de demon, înarmat bineînțelesc, cu nelipsita nuia de mesteacăn.  În Austria el se numește Christkindl, iar în unele orașe este înlocuit de un înger, coborât direct din cer, ca să împartă darurile.

În Suedia, moșul este un pitic Jultomten, care vine cu o sanie trasă de julbocker, caprele lui Thor ( zeul tunetului) și poartă în spate sacul doldora de jucării.

În Danemarca, sania lui Julemanden este trasă se reni; spiridușii din podul casei, Juul Nisse coboară, special cu această ocazie, să împartă daruri aduse de moș.

În Anglia el se numește Father Christmas, iar în Franța, Père Noël.

Rusia a dat moșul pe o babă –Babușca – bătrâna care le-a arătat un drum greșit celor Trei Magi și care, pentru a-și spăla păcatul, merge acum, în fiecare an, în ajunul Bobotezei,din casă-n casă, împărțindu-le daruri copiilor.

Cehii cred că  Svatý Mikulášeste pogorât din cer, de un înger, pe o funie de aur. Acest înger, îl ajută apoi să împartă darurile.

Copii din Polonia știu că darurile vin din stele, iar celor din Ungaria le sunt aduse de îngeri.

În China, Moș Crăciun se numește Dun Che Lao Ren –bătrânul Crăciun.

În țara noastră, cultul lui Crăciun, moș și strămoș, pare a fi un cult solar, mai vechi decât cel a lui Mithra, care a pătruns după romanizare în și Dacia, și, bineînțeles, mai vechi și decât cultul creștin preluat ulterior.

Crăciunul, la daci, era o făptură sacră simbolizând vremea creației, când „toate se făceau și se desfăceau”. În mitologia geto-dacă se pare că el era un strămoș care simboliza echilibrul elementelor din stadiul inițial al Facerii lumii, de la începutul creației. Denumirea de Kartum ( creație) a unor localități din Dacia pare a veni în sprijinul acestei ipoteze. Etimologii susțin, însă că numele lui în limba română ar proveni din latinul creatio/naștere, nașterea naturii, transpusă în nașterea lui Crăciun.

Mitul arhaic al moșului hain s-a trasnformat la creștini în mitul unui păgân care nu vrea să o primească pe Fecioara Maria să nască în staulul lui.

Soția lui, care o primește este aspru pedepsită. Minunea înfăptuită de pruncul Iisus de a-i lipi mâinile, îl face pe Crăciun să se convertească la crștinism. De bucurie dă un mare ospăț la care își cinstește toate slugile, oferindu-le daruri.

Acest obicei se suprapune amintirii darurilor aduse de magi noului Mesia, în staulul în care se născuse.

Cântecele de bucurie ale slugilor, în cinstea lui Iisus au devenit frumoasele colinde creștinești.

De-a lungul vremii, Moșul Crăciun a purtat haine diferit colorate, dar în 1870 se pare că a apărut mantia roșie.

Bineînțeles, că America, a fost cea care i-a făcut prima dată publicitate Moșului. Prin 1841, magazinul lui J.W Parkinson din Philadelphia, inaugura un Kriss Kringlecare cobora pe horn, exact deasupra ușii magazinului său, spre uimirea și încântarea copiilor. În 1846 își botează magazinul Cartierul general a lui Kriss Kringle, dar abia în 1886 îl angajează pe Moș Crăciun. Pe numele adevărat Edgar, acesta era un imigrant scoțian care stătea de vorbă cu copii. Tot în această perioadă au apărut și primele scrisori adresate Moșului.

În Chile, Moș Crăciun se numește Diego Pascoro; în Ecuador, populația coboară din munți și se strânge în jurul ieslei frumos împodobite; în Peru, la Lima se organizează lupte cu tauri, sub ocrotirea Fecioarei Maria.

Presebre – ieslea în care s-a născut Hristos este așezată în centrul orașului și este frumos împodobită.

În Venezuela, sărbătorile încep pe 16 decembrie.

Presebre este înconjurată de trenulețe electrice și multe jucării. Moșul vine pe horn sau pe fereastră. Copiii își leagă o sfoară de degetul piciorului pe care o leagă de fereastră, ca să nu îl scape pe Moșul care aduce daruri.

În Australia, Moșul vine cu o sanie trasă de … canguri.

Felicitările de Crăciun își au originea în Anglia victoriană, cu urarea Merry Christma. Urare care l-a  francezi se transformă în Joyeux Noël; la germani Frohe Weihnachten, în Irlanda, Nollaig Shona Dhuit; în Italia Buon Natale, în Spania Feliz Navidadiar în Suedia God Jul.

În Statele Unite, ele au apărut abia în 1870. Treizeci de ani mai târziu, apar și cărțile poștale colorate, înfățișându-l pe Moș Crăciun împărțind cadouri. Acestea erau trimise de Crăciun și Anul Nou, aproape în toată Europa.

 „Crăciunul – tradiții, colinde, legende”, Beatrice Kiseleff

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here