Motivația este mult mai importantă decât repetiția în atingerea succesului

0
140

Ați auzit probabil de regula celor „10.000 de ore”, o regulă ipotetizată de americanul Malcom Gladwell în cartea sa, Outliners. Regula cu pricina susține că pentru a atinge vârful unui anumit domeniu de activitate, sunt necesare 10.000 de ore de practică. Însă teoria lui Gladwell ar putea fi total greșită.

Motivatia-este-mult-mai-importanta-decat-repetitia-in-atingerea-succesuluiCel puțin așa se arată într-un studiu publicat de către o echipă de psihologi de la Universitatea din Michigan, în revista de specialitate Intelligence. Pentru a afla cât de viabilă este teoria lui Gladwell, David Hambrick, liderul echipei de cercetători, și colegii săi, au analizat rezultatele obținute de-a lungul timpului de către numeroși jucători de șah și muzicieni. Ei bine, conform acestor analize, a reieșit că există o enormă variație între timpii necesari fiecărei persoane pentru a obține titlul de maestru.

„Unui jucător de șah analizat de noi, spre exemplu, i-au fost necesari 26 de ani de practică pentru a ajunge la cel mai înalt nivel. Un altul a avut nevoie însă de doar doi ani pentru a atinge aceeași performanță. Concluzia este că repetiția explică doar o treime din variabilele succesului în șah și muzică și, de altfel, și în alte domenii de activitate”, afirmă Hambrick.

Conform datelor oferite de Hambrick și colegii acestuia, succesul unei persoane nu este dat exclusiv de repetiție ci este influențat decisiv și de alți factori. Spre exemplu inteligența, vârsta, personalitatea și, mai ales, motivația.

În ciuda analizei lor, autorii studiului sunt convinși că dezbaterile asupra acestui subiect vor continua mulți ani de aici înainte. Glumind, Hambrick a adăugat: „Poate că regula celor 10.000 de ore ar trebui redefinită că timpul petrecut de academicieni pentru a se contrazice asupra factorilor care asigură succesul”.

Sursa: stiintasitehnica.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here