Din bucătăria româneacă veche: Mucenici (sfinţişori) şi Anghinare cu untdelemn

0
173

mucenici (sfințișori)Mucenici (sfințișori) şi Anghinare cu untdelemn sunt două din reţetele vechi din bucătăria românească. 

Reţetele au fost publicate în seria ”Buna Menajeră – Carte de bucate, practică” (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad, conform Agerpres.

Mucenici (sfințișori)

Ia făină bună, după trebuinţă, plămădeşte şi frământă aluatul până ce se face ca de pâne, lăsându-l ca să se dospească; apoi se ia o bucată dintr ‘însul, se adună pe o masă, se împleteşte în patru sau în două, se fac colăcei. Se dau în cuptor ca să se coacă. În vremea aceasta se pregăteşte sirop legat aşa de gros, ca cel de turte de Crăciun, punând şi apă de flori. Apoi, având mai multe nuci curăţite şi pisate cu zahăr pisat şi puţină scorţişoară, scoate-i din cuptor, când sunt copţi. Unge-i c’o măturică de pană unul câte unul cu sirop. Pe urmă se presară cu nucă şi se servesc.

Anghinare cu untdelemn
  • anghinare
  • lămâe
  • untdelemn
  • sare

Ia un număr oarecare de anghinare, curăţă-le foile din afară întregi şi pe acele dinăuntru pe jumătate, de vor fi tinere. Iar de vor fi bătrâne, curăţă-le de tot, lăsându-le numai fundul. Aruncă-le într ‘un vas cu apă rece una câte una, curăţite şi spălate toate în vre-o şease rânduri de ape reci. Apoi ia o lămâe tăiată în două şi freacă anghinarele cu zeama ei, ca să nu se înegrească. Aruncă-le iar în apă rece şi lasă-le să stea vre-o zece minute în acea apă cu lămâe.

Clăteşte-le iar, pune-le într ‘o tingire spoită, toarnă apă până ce le va acoperi sau în raport cu frăgezimea lor (uneori nu trebue multă). Toarnă untdelemn în jumătatea apei şi prea puţină sare. Apoi pune-le pe foc iute, lasă-le descoperite, deşeartă-le într ‘o farfurie, pune-le să se recească şi dă-le la masă.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here