Mugurii de primăvară – binefăcători pentru sănătate

0
331

muguri plopMuguri de plante – acțiuni binefăcătoare

În căutările sale de leacuri care să-i vindece bolile ori să-i atenueze durerile, omul a constatat, la un moment dat, că și mugurii plantelor îi pot fi de folos.

Cercetările moderne au constatat că mugurii au proprietăți terapeutice superioare plantelor mature și că au o concentrație mai mare de principii active cu cât sunt mai tineri. Mai mul, ei prezintă un spectru mai larg de acțiune decât oricare dintre părțile plantei.

Mugurii de brad

Cresc în vârful cregutelor, ca nişte inflorescenţe. Sunt uşor de recunoscut după culoarea de un verde crud, voios, optimist.

Primăvara, femeile din zona de munte unde există păduri de brad, prepară siropul din muguri, un medicament natural deosebit de eficient. Este recomandat astenicilor, bolnavilor de plămâni, copiilor care nu au poftă de mâncare, persoanelor slăbite după o boală lungă şi grea.

Mugurii de brad au un gust dulce-acrişor şi sunt puternic aromaţi. Se păstrează foarte bine la frigider, în pungi de hârtie. Poţi să mesteci zilnic, pe stomacul gol, cu un sfert de oră înainte de masă, câte cinci, şase muguri pentru reglarea poftei de mâncare, dezinfectarea gurii şi împrospătarea respiraţiei. În plus, dacă mesteci patru, cinci muguri de brad, la începutul crizei, scapi de migrenă.

Inhalaţiile cu infuzie din muguri de brad desfunda căile respiratorii; vindecă răceală în stadiul incipient; activează circulaţia şi redau tenului strălucirea. Preparare: Toarnă un litru de apă clocotită peste o mână de muguri verzi. Acoperă-ţi capul cu un prosop mare sau un cearşaf şi stai aplecat deasupra vasului timp de 10, 15 minute.

Muguri de pin

Pinul, o rudă foarte apropiată a bradului, are proprietăţi asemănătoare acestuia. Mugurii se folosesc în acelaşi mod, doar că se recomandă şi în alte afecţiuni. Spre deosebire de mugurii de brad care cresc pofta de mâncare, trei, patru muguri de pin, mestecaţi înainte de masă, scad pofta de mâncare, datorită răşinilor din conţinut şi aromei foarte puternice.

Siropul din muguri de pin are efecte diuretice, depurative şi antiinflamatoare. Reumaticilor li se recomanda o cură, de una, două săptămâni, cu sirop din muguri de pin. Are certe efecte de detoxificare a organismului.

Mugurii de plop negru

Cei culeşi înainte de înfrunzirea copacului, au efect antiseptic şi cicatrizant, antiinflamator, expectorant, diuretic şi analgesic, datorită salicinei.

Mugurii de plop negru conţin auxine, vitamine şi flavoni. Răşina mugurilor de plop – sursa vegetală a propolisului – conţine fier, zinc, cupru, cobalt, molibden, mangan şi iod. Maceratul sau pulberea din muguri de plop tratează, cu rezultate remarcabile, bolile respiratorii şi îmbunătăţesc imunitatea.

Mugurii de plop negru sunt folosiţi sub formă de macerat ca şi apa de gură, având proprietăţi antiseptice şi antifungice. Sub formă de unguent, mugurii de plop sunt adjuvanţi în micoze ale pielii; foliculita, vaginita, eczeme, plăgi, hemoroizi şi fisuri anale.

Muguri de salcie

Salcia este primul copac care înfrunzeşte primăvara. Alături de frunze şi scoarţă de pe ramurile tinere, de la salcie se recoltează şi mugurii, la începutul primăverii. Se găsesc în farmacii şi plafare sub formă de extract sau pastile. Au ca indicaţii utilizarea în cazuri de insomnii sau anxietate, precum şi în tratarea anemiei, dar şi în cazul tulburărilor psihosomatice.

Muguri de tei

Extractul din muguri de tei – mai precis, de tei argintiu, aceasta fiind specia ce creşte la noi în ţara – este un bun calmant, eficient în cazuri de anxietate insomnii, stres, nervozitate, depresii, hipertensiuni. Mugurii de tei îmbunătățesc calitatea somnului.

Mugurii de fag

Fagul înmugureşte în a doua parte a lunii aprilie şi începutul lunii mai. Din mugurii săi se obţine un extras ce are ca efect reducerea uricemiei şi creşterea diurezei. Este astfel recomandat în cazurile de litiaza urică sau nefrita, precum şi în tratarea obezităţii cu retenţie hidrică şi a celulitei.

Mugurii de smochin

Extractul din muguri de smochin vine în ajutorul celor cu probleme ale sistemului digestiv. Este utilizat în cazurile de ulcer duodenal şi gastro-duodenal cu dureri şi tulburări dispeptice, dischinezii gastrice, gastrite hiper- sau hipotonice şi colite, deoarece favorizează cicatrizarea şi regularizează secreţia gastrică.

Mugurii de stejar

Extractul din muguri de stejar ajuta în combaterea asteniei de primăvară, precum şi a alergiilor ce sosesc o dată cu primăvara. De asemenea, mugurii de stejar ajuta un cazurile de hipotensiune, constipaţie şi paradontoza.

Mugurii de cătină

Extractul din muguri de cătină fortifică sistemul imunitar crescând rezistenta organismului în fata răcelilor şi gripei. Prin conţinutul şi complexitatea vitaminelor, cătina tonifica organismul, îndepărtând starea de oboseală, de slăbiciune. Planta creşte puterea de apărare nespecifică a organismului împotriva bolilor. Este un remediu gemoterapic util în tratamentul infecţiilor virale şi bacteriene ale tractului respirator superior şi inferior, atât la adulţi cât şi la copii.

Acestea sunt doar câteva exemple de sortimente de muguri aduşi de primăvară, ce pot fi folosiţi pentru îmbunătăţirea sănătăţii noastre. Cum însă în ţara noastră există multe specii de copaci, se pare că există tot atâtea sortimente de muguri pe care oamenii au încercat să-i transforme în tratamente naturiste, în mare parte chiar reuşind.

Sursa consultată: farmaciadomnului.blogspot.ro

Articole pe tema sănătate puteți citi aici.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here