Multipla campioană mondială la Scrimă Ana Maria Brânză

0
94

 Ana_Maria_Branza_2014_European_Championships_EFS-IN_t142556Ana Maria Brânză este o scrimeră română specializată pe spadă, aflată actualmente pe locul 4 mondial. Brânză a fost vicecampioană olimpică la Jocurile Olimpice de vară din 2008 de la Beijing, de două ori campioană mondială pe echipe (2010, 2011) și de șase ori campioană europeană (2006, 2008, 2009, 2011, 2013 și 2014, individual și pe echipe). A câștigat de-a lungul carierei 13 turnee de Cupa Mondială și a fost declarată cea mai buna spadasină din lume în sezoanele 2007–2008, 2008–2009, și 2012–13, egalând recordul deținut de franțuzoaica Laura Flessel.

Brânză a devenit campioană a României la vârsta după 7 luni de antrenamente.La Campionatul național a fost descoperită de Dan Podeanu, antrenorul lotului național de spadă. La 13 ani Brânză a plecat părinții ei acasă și a venit să se antreneze la Centrul Olimpic de spadă de la Craiova. A studiat la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu”, care, după aceea, a dat numele ei la aleea care duce spre sala de scrimă. După bacalaureat i-a fost oferită o bursă de către o universitate din America, dar a ales să rămână în România. În 2007 a absolvit Facultatea de Educație Fizica și Sport din Universitatea din Craiova. În același an, a fost numită maestru emerit al sportului.

Brânză a început sezonul 2014–2015 cu o medalie de argint la Cupa Mondială de la Legnano, după ce a fost învinsă cu 13–12 în minutul de aur de ucraineanca Anfisa Pochkalova. În proba pe echipa, a marcat în prelungiri tușa decisiva în semifinală împotriva Italiei, dar România a pierdut finală cu Estonia și s-a mulțumit cu medalia de argint. În noiembrie Brânză s-a clasat, din nou, pe locul 2 la Cupa Mondială de la Xuzhou, după ce a pierdut în finala cu Emese Szász, pe care o învinsese în semifinala la Legnano. În schimb rezultatul la proba pe echipe a fost foarte slab: România s-a oprit în tabloul de 16 în fața Germaniei, scor 27-21, și s-a clasat pe locul 10 după a doua înfrângere cu Coreea de Sud, informează Agerpres.

Ana Maria Brânză multiplă campioană mondială și europeană la spadă, împlinește miercuri 26 noiembrie frumoasa vârstă de 30 de ani.

Cu această ocazie, Federația Română de Scrimă îi transmite multă sănătate, fericire, împlinirea tuturor dorințelor, atât pe plan personal cât și pe planșa de scrimă, și un sincer și călduros “La Mulți Ani!”

Vicecampioană olimpică la Beijing, Ana Maria Brânză mai are în palmares printre altele două titluri mondiale cu echipa de spadă, bronz mondial la individual, cinci medalii europene de aur cu echipa și un aur la individual.

Ana Maria M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here