Multitasking-ul: o calitate plină de defecte

0
137

De ce nu e bine să facem mai multe lucuri în acelaşi timp

multitaskÎn timp ce citeşti acest articol, s-ar putea să ai deschise mail-ul, Facebook-ul, o fereastră cu muzică, iar telefonul te anunţă din când în când că cineva te caută pe Whatsapp. Şi astea nu sunt activităţile principale, ci numai adiacente la munca ta. Spui că le poţi face pe toate, pentru că asta înseamnă multitasking. De fapt, problema e că acest mod de a face mai multe lucruri în acelaşi timp le compromite pe toate şi taie din calitatea fiecăreia. Dacă din punctul acesta de vedere voiai să îi semeni lui Napoleon, las-o baltă la timp. El nu avea smartphone.

Nu o spunem noi, ci oameni care au făcut cercetare în domeniul comunicării, al psihologiei şi al noilor tehnologii. Se pare că, din cauza tehnologiei care ne înconjoară, a faptului că suntem în permanenţă conectaţi la câte ceva, ne pierdem capacitatea de concentrare. Trăim într-o lume virtuală care ne boicotează, puţin câte puţin, creierul.

Într-o conferinţă pentru NPR, profesorul Clifford Nass de la Stanford (şi autorul cărţii “The Man Who Lied to His Laptop”) a explicat mai multe lucruri despre modul în care multitasking-ul ne afectează concentrarea, emoţiile şi creativitatea. Din aceste discuţii am tras următoarele concluzii:

Oamenii care s-au obişnuit să facă mai multe lucruri în acelaşi timp capătă deficienţe serioase. Nu o spune un singur studiu, ci mai multe. Toate au ajuns la concluzia că, cu cât vrei să rezovi mai multe probleme în acelaşi timp, cu atât o vei face mai prost. Şi, până la urmă, nu este nevoie de ştiinţă pentru a explica asta: aminteşte-ţi când ai peste 10 “tab-uri” deschise. Cât timp poţi aloca fiecăruia? Prea puţin pentru a înţelege exact ce e în el.

Oamenii definiţi de multitasking nu mai pot diferenţia lucrurile relevante de cele irelevante. “Nici atunci când îi putem să facă mai multe lucruri în acelaşi timp nu reuşesc. Le iese prost. Sunt un fel de epave mentale”, explică Nass.

Creierul nu îşi poate reveni. Ni-l putem antrena să se descurce mai bine cu multitasking-ul, însă el e plastic, nu elastic. Deci nu va reveni la forma iniţială. Ce putem face este să ne antrenăm să nu mai pierdem foarte mult timp.

Atunci când scriem mesaje şi conducem, condusul devine “a doua sarcină” a creierului. Aşa că vom fi mai atenţi la ce se petrece în telefon, ceea ce nu este deloc sănătos.

Creativitatea are de suferit. Faptul că oamenii creativi fac tot felul de lucuri în acelaşi timp şi ideile sar de unde nu te aştepţi este doar un mit. În realitate, ei se folosesc cel mai bine de creativitatea lor atunci când se concentrează foarte profund şi când nimic din exterior nu le mai atrage atenţia.

Te-am convins? Îţi închizi toate ferestrele atunci când vrei să te apuci serios de muncă?

Sursa: gq.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here