Muntele Athos…

0
348

Muntele Athos este considerat sfânt și este un simbol reprezentativ al bisericii ortodoxe. Pentru majoritatea bărbaților creștin-ortodoși, în special pentru practicanți, pelerinajul la muntele Athos e un adevărat ideal, așa cum este pelerinajul la Mecca pentru musulmani.

athos1Acest munte este situat în nord-estul Greciei, acolo unde se află o mulțime de mănăstiri. Conform mitologiei grecești, muntele Athos era locuința zeilor înainte ca acești să se mute pe muntele Olimp. Pentru a se creea legătura cu biserica creștină, legenda spune că Fecioara Maria împreună cu evanghelistul Ioan se îndreptau spre Cipru și din cauza unei furtuni puternice, au acostat la Athos. Se spune că în momentul în care ei au pășit pe insulă o statuie imensă care îl reprezenta pe zeul Apollo s-a prăbușit de pe soclul pe care era așezată. Maica Domnului a fost puternic impresionată de frumusețea acelor locuri, de aceea muntele Athos se mai numește și Grădina Sfintei Fecioare. De atunci, el a fost considerat sfânt, dar statutul oficial de munte Sfânt datează din sec. XI.lea când a fost emis un decret special în acest sens. Din anul 1926, muntele Athos este regiune independentă. Paradoxal, deși Athos a devenit sfânt datorită unei femei, pe acest munte este interzis accesul oricărei forme de viață feminine, adică nici femei și nici animale. În prezent a început să existe puțină toleranță, dar numai în privința animalelor. Datorită aspectului izolat pe care îl are, Muntele Athos este un loc potrivit pentru viața de ascet, pentru meditație și contemplare.

De-a lungul timpului acest loc a atras credincioși din toată biserica ortodoxă, inclusiv români. Aceștia au construit mănăstiri și biserici, formând mici comunități. Numeroși voievozi români precum Ștefan cel Mare, Vlaicu-Vodă, Neagoe Basarab, Vasile Lupu, Constantin Brâncoveanu au făcut multe daruri bănești, au donat obiecte de cult sau au sponsorizat diferite reparații. La Athos se află o adevărată comoară istorică constând în peste 15.000 de manuscrise unele datând din secolul al IV-lea. Aceasta este considerată cea mai prețioasă colecție din lume.

Revista „Familia Ortodoxa”

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here