Muntele Fuji şi vilele Medici, propuneri pentru Patrimoniul UNESCO

0
350

japan_muntele_fuji

Muntele Fuji din Japonia şi oraşul Agadez din Niger sunt două din siturile care ar urma să fie înscrise în Patrimoniul mondial cu ocazia sesiunii anuale a Comitetului UNESCO din 16-27 iunie de la Phnom Penh. Acolo, se va discuta şi situaţia bunurilor distruse în Siria şi Mali.

În acest an există 32 de situri naturale şi culturale care aşteaptă să fie distinse pentru ‘excepţionala lor valoare universală’.Urmand sa se alăture astfel, unei liste cu 962 nume din 157 ţări, relatează AFP.

Printre candidaturi se numără vilele şi grădinile Medici din Toscana, bisericile de lemn din Carpaţii polonezi şi ucrainieni, cat si staţiunea balenieră canadiană Red Bay din Labrador. Unele situri sunt prezentate ca bunuri naturale, cum ar fi Etna din Italia. Altele, ca bunuri culturale, ca muntele Fuji. Simbol al Japoniei, vulcanul de 3.776 m cuprinde opt mari sanctuare şintoiste.

La modul general, ţările occidentale şi asiatice au cei mai mulţi reprezentanţi pe lista Patrimoniului mondial.

Siturile propuse au fost examinate de două organisme consultative care recomandă Comitetului înscrierea sau neînscrierea lor pe listă. Comitetul este alcătuit din reprezentanţii a 21 de ţări aleşi pe şase ani. Deciziile Comitetului au o puternică miză economică, fiindcă înscrierea siturilor în Patrimoniul mondial poate facilita deblocarea de subvenţii pentru conservarea lor şi determina creşterea numărului de turişti.

Principala provocare pentru UNESCO este conservarea siturilor ameninţate prin neîngrijire. Turismul necontrolat sau dezvoltarea unor activităţi economice, ca în cazul Marii Bariere de Corali australiene, puse în pericol de boom-ul exploatării miniere sau de gaz.

În acest an s-ar putea adăuga noi situri pe lista ‘patrimoniului în pericol’.Acesta cuprinde 38 de zone puternic ameninţate. Printre acestea se numără Insulele Galapagos (Ecuador), primul sit trecut pe lista Patrimoniului mondial, în 1978.

Comitetul ar mai putea adăuga în acest an situri siriene, printre care vechiul oraş Alep, urmând să lanseze un apel pentru protejarea patrimoniului. Urmand să ceară statelor vecine să coopereze împotriva traficului cu bunuri culturale siriene.

În Mali, UNESCO este gata să se angajeze în faza de reconstrucţie. A arătat că are nevoie de 11 milioane de dolari (8 milioane de euro) pentru restaurarea manuscriselor de la Tombuctu. Acestea au fost distruse parţial în timpul ocupaţiei oraşului de islamişti înarmaţi.

Puteti accesa :https://jurnalspiritual.eu/?s=munte

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here