Murele – secrete din pădurea ta!

0
134

mureleMurele – cât de eficiente sunt pentru sănătate. Preparate recomandate. Compuși din compoziție și boli în care au efect.

Murele de pădure sau murul sălbatic cum i se mai spune în popor, poartă denumirea științifică de „Rubus Fruticos”. Pe lângă faptul că aceste fructe dulci-acrișoare sunt extraordinar de gustoase, au, de asemenea, beneficii nebănuite asupra sănătății tale.

Descoperiri științifice recente arată că aceste fructe pot să prevină anumite forme de cancer.

Ce conțin murele?

Aceste fructe conțin tanin, acizi organici, vitamina C şi flavonoide.

Taninul este un compus vegetal complex care poate să precipite proteinele care contribuie la formarea precipitatelor insolubile. El se regăsește în plante şi previne anumite afecțiuni virotice sau bacteriene, dar şi apariția anumitor tumori.

Pe de altă parte, acizii organici sunt responsabili de creșterea poftei de mâncare (aviz celor care doresc să slăbească), şi sunt capabili să maximizeze efectul apei asupra metabolismului. Vitamina C are numeroase roluri benefice asupra organismului nostru, cum ar fi: neutralizarea radicalilor liberi şi a nitrozaminelor, reacțiile imunologice şi facilitarea absorbției fierului în tubul digestiv. Flavonoidele merg mana în mână cu vitaminele,iar în multe țări dezvoltate precum SUA, este recomandat consumul zilnic a 150-200 grame de mure.

Citiți și Ceaiuri terapeutice din amestecuri de plante medicinale.

Cum și ce folosim de la mur?

Este mai puțin cunoscut faptul că , atât fructele, frunzele, cât  chiar şi tulpinile au efecte bune asupra sănătății organismului uman.

Frunzele pot să contribuie la tratarea diareei, a colitelor, a hemoragiilor sau a aftelor și stomatitelor; pot de asemenea să amelioreze simptomele diabetului şi a hemoroizilor, dar şi ale leucoreei. Se pot folosi frunzele şi tulpinile sau rădăcinile sub formă de ceai, care va avea efect, rol de tonic excepțional. Tulpinile și frunzele trebuiesc mai întâi uscate, şi apoi se poate prepara un ceai după următoarea rețeta: la o linguriță de frunze uscate, se adăugă o cană de apă fiartă, se acoperă şi se lăsă așa timp de 15 minute. Atunci când ceaiul va avea un gust acrișor spre amărui, vai avea compoziția perfectă.

Fructele conțin salicil, care este aceeași subtanță activă regăsită în aspirină şi care are efecte antiinflamatorii foarte bune. Din acest motiv, e nevoie de o prudență sporită în cazul persoanelor care nu au o toleranță ridicată la aspirină. În plus, murele au foarte multe antocianice, care le dau coloritul lor specific şi care sunt niște antioxidanți grozavi, alături de vitaminele E şi C şi de acidul elagic care se găsesc și ele în mure.

Fructele de mur ameliorează bolile de inimă

Bolile de inimă pot fi ameliorate cu ajutorul acestor fructe, iar procesele de îmbătrânire vor tinde să fie încetinite. Cercetările arată că, în ce privește bolile psihice, consumul regulat de mure poate să contribuie la ameliorarea acestor boli.

Și mai mult de atât, murele conțin pectină şi alte fibre cunoscute pentru rolul lor protector asupra sănătății sistemului digestiv. Chiar dacă vitamina C ar putea să provoace  poftă de mâncare, fibrele vor ține obezitatea la distanță.

Citiți și Din bucătăria veche românească: Șerbet de mure și Dulceață de mure.

Murele țin infecțiile la distanță

Amigdalitele sau simplele dureri în gât, răgușelile, constipația sau menstruația prelungită şi chiar infecțiile urinare pot să fie și ele ameliorate cu ajutorul acestor fructe. 3 pumni de mure consumate cu un sfert de oră înainte de masă pot să fie exact ceea ce aveai nevoie pentru a ține aceste afecțiuni la distanță. O altă recomandare constă în realizarea următorului amestec, care trebuie ținut într-un borcan închis timp de 40 de zile. Amestecați jumătate de pahar de mure proaspăt culese şi un pahar şi jumătate de miere. Se pot consuma minim 4 şi maxim 6 lingurițe din acest amestec pe zi, fie filtrate, fie în starea naturală.

Murele sunt de asemenea remineralizante și astringente, antireumatice şi hipotensive, şi pot să amelioreze simptomele osteoporozei sau emfizemului pulmonar, arteriosclerozei, candidozei bucale sau fibromului uterin.

Aceste fructe pot să prevină anumite forme de cancer, cum ar fi cel de sân, stomac sau colon, în principal datorită acidului clorogenic, responsabil de prevenirea formării substanțelor cancerigene în organism. După studii efectuate în acest sens, neoplasmele orale şi alte tumori maligne orale pot fi reduse cu un procent de aproximativ 44%.

Rețetă de spumă de mure:

200 ml de frișcă bătută se amestecă împreună cu 1 cană de mure, 90 de grame de zahăr pudră, jumătate de linguriță de coniac şi jumătate de linguriță de esență de vanilie. Folosiți un mixer electric pentru a omogeniza totul şi apoi puneți spuma la frigider pentru 30 de minute.

Mod de preparare:

Ceaiul din frunze de mur se recomandă în tratamentul diareic sau sub formă de gargară, în gingivite. În obezitate se folosește împreună cu păpădie, pătlagina, pelin, coada-șoricelului, afin.

Citiți și Salcia… Știați că?

Infuzie

Cinci linguri de frunze se opăresc cu doi litri de apă clocotită, se lasă la răcit, după care se filtrează. O lingură de frunze de mur se opăresc cu jumătate de cană de apă, după care se lasă la răcit. Două lingurițe de frunze la 200 ml de apă clocotită; se beau 2 ceaiuri pe zi.

Pentru uz extern: cantitatea de plantă se dublează.
Pentru consum: Cu 15 minute înainte de fiecare masă, se mănâncă 3-4 pumni de mure proaspete, după care se iau 1-2 lingurițe de miere.

Jumătate de pahar de mure proaspete se combină cu un pahar şi jumătate de miere lichidă şi se amestecă bine. După aceea se lasă să se întrepătrundă într-un borcan închis, vreme de 40 de zile. Se consumă ca atare sau filtrat, patru-șase lingurițe pe zi.

O lingură de frunze de mur, una de frunze de afin şi o linguriță de fructe de afin se pun la înmuiat de seara până dimineață, în jumătate de litru de apă. Dimineața se strecoară, iar plantele care rămân se opăresc cu jumătate de litru de apă fierbinte, după care se așteaptă să se răcească. La sfârșit, se combină cele două licori, obținându-se aproximativ un litru de ceai, din care se bea câte o jumătate de cană, din oră în oră.

Se mai poate lua din două în două ore, o jumătate de linguriță de frunze uscate şi, eventual, un vârf de cuțit de mure uscate.

Citiți și Detoxifierea prin metode naturale.

Cataplasma

Fructele de mur trebuie lăsate la macerat câteva zile şi apoi folosite pentru a pune aceste comprese pe zonele cu probleme.
Germoderivatul este substanța obținută în urma macerării.

Poftă bună și sănătate!

Sursa: doctor.info

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here