Din bucătăria româneacă veche: Musaca și Sparanghel cu parmezan

0
267

musacauaMusacaua și sparanghel cu parmezan

Vă propunem  două rețete din bucătăria românească veche Sparanghel cu parmezan și Musacaua.

Potrivit Agerpres, rețetele au fost publicate în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu o prefață de Constantin Bacalbașa.

Musacaua

Pătlăgelele le tai felii lungi, le pui puțin în apă rece, le scoți, le ștergi, și le prăjești în unt. Toci carne de vacă, de vițel, sau de pasăre; pui în tocătură ceapă prăjită, sare, piper, pătrunjel tocat și după ce s’a răcit adaogi un ou. În cratiță așezi un rând de pătlăgele, un rând de tocătură și tot așa alternezi până la sfârșit. Ultimul rând să fie de pătlăgele. Umpli cu zeamă de carne, iar deasupra un strat de pătlăgele roșii fără pieliță și semințe. Fierbe și coace la coptor. Se poate face, în loc de pătlăgele roșii și cu dovlecei, cu țelină și cu cartofi.

Sparanghel cu parmezan

Cureți sparanghelul, îl speli, îi tai coadele tari, lași aproape toate de aceeași lungime, îl faci mici legături și îl fierbi în apă fierbinte sărată timp de 20 de minute. Apoi îl scoți în sită. Îl lași să se scurgă și îl așezi deslegându-l, într-o cratiță care să poată sta la foc, și să-l poți și da la masă. Așezi în acest vas un rând de sparanghel, un rând de parmezan ras și puțin piper, iar un rând de sparanghel și iar parmezan; torni unt cald peste el și îl pui la coptor. Un sfert de oră ajunge; apoi îl dai la masă. Sparanghelul e bun și salată.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

 Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here