Datorită gustului şi parfumului plăcute, din mușețel se poate obţine un ceai aromat. O cană cu ceai de mușețel băută seara înainte de culcare calmează nervii slăbiţi şi ajută la instalarea unui somn liniştit. Dar avantajele mușețelului nu se termină aici. Oamenii de ştiinţă au identificat peste 12 substanţe active în compoziţia acestor flori asemănătoare margaretelor. Ele nu numai că ajută la înlăturarea stresului, dar pot ameliora tulburările gastrice aproape la fel de repede precum o face medicamentul Pepto-Bismol.
Mușețel – Utilizări
- boala infiamatorie a colonului
- conjunctivita
- dureri de picioare
- eructaţii
- erupţie dentară
- furuncul
- indigestie
- probleme ale gingiilor
- probleme legate de menstruaţie
- psoriazis
- rozacee
- stres
- ulcer gastroduodenal
- urticarie
Substanţa chimică din componenţa mușețelului numită apigenină ajută la calmarea sistemului nervos central şi contribuie la instalarea unui somn liniştit. Dacă vă simţiţi stresat, beţi o cană cu ceai de mușețel sau relaxaţi-vă cu o baie caldă în care aţi pus câteva căni de ceai sau 10 picături de ulei de mușețel sau o mână sau două de flori de mușețel. Uleiurile esenţiale din mușețel pătrund prin piele şi ajută la înlăturarea stresului şi a anxietăţii.
Informații suplimentare
Mușețelul nu ajută numai la calmarea stării nervoase. Câteva substanţe din componenţa lui, mai ales cea numită bisabolol, au proprietăţi antispastice. Aceasta înseamnă că acţionează pentru relaxarea şi calmarea muşchilor netezi care căptuşesc tractul digestiv, precum şi uterul, ameliorând durerile de stomac sau durerile menstruale. O cană sau două cu ceai de mușețel pe zi pot, de asemenea, să reducă efectele de erodare ale aspirinei şi ale altor medicamente asemănătoare asupra stomacului – mușețelul fiind astfel util persoanelor suferinde de artrită sau alte boli pentru care trebuie să ia analgezice în fiecare zi.
Datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii şi antiseptice, mușețelul este folosit de asemenea în numeroase alte probleme de sănătate minore:
Arsuri și erupții
Mușețelul face bine atât pielii, cât şi tractului digestiv. Pentru a vindeca mai repede tăieturile, arsurile şi erupţiile, mușețelul se poate aplica extern sub formă de creme sau comprese preparate dintr-un ceai tare. Dacă suferiţi de arsuri solare, amestecaţi în părţi egale ulei de mușețel (se găseşte la magazinele de produse naturiste) şi ulei de migdale sau alt ulei purtător neutru. Aplicaţi pe zona înroşită pentru a reduce inflamaţia care medicinale este larg răspândită în medicina alopată, recomandă adeseori folosirea unei creme pe bază de mușețel, numită Kamillosan, pentru tratarea rănilor şi inflamaţiilor cauzate de eczeme, alergiile de contact, precum şi în tratarea pielii afectate de radiaţii. Se pot utiliza cantităţi mici de ulei de mușețel pentru tratarea furunculelor.
Infecții
Spălăturile cu mușețel distrug bacteriile şi fungii care produc infecţii şi infestaţii ale pielii sau ale ochilor. Ceaiul de mușețel se poate folosi la clătirea gurii pentru ameliorarea gingiilor inflamate, vindecarea bolilor gingiilor, precum şi la grăbirea vindecării unor ulcere bucale.
De unde cumpărăm și cum poate fi folosit mușețelul
Puteţi cumpăra mușețel sub formă de pliculeţe de ceai sau flori uscate de la magazinele de produse naturiste. Unele persoane au reuşit să cultive muşeţel în propria grădină prin simpla presărare pe sol a conţinutului unui pliculeţ pentru ceai. Este de reţinut că există două tipuri de muşeţel: mușețelul roman (Chamaemelum nobile) şi mușețelul german (Matricaria recutita), cunoscut şi sub numele de mușețelul unguresc. Cele două plante au aproape acelaşi aspect, însă mușețelul german este mai răspândit şi mai renumit pentru proprietăţile sale vindecătoare.
Leac din mușețel
Crema de mușețel se găseşte în magazinele de produse naturiste, dar este mai uşor şi mai ieftin să vă preparaţi singuri un leac eficient. Turnaţi o cană cu apă fierbinte peste o linguriţă de flori de mușețel. Acoperiţi şi lăsaţi 10 minute să se infuzeze, aşteptaţi până ce lichidul se răceşte la temperatura camerei, apoi înmuiaţi o bucată de pânză în lichid şi aplicaţi timp de cinci minute peste rană, iritaţie sau arsură.
Un adevărat scandal mediatic s-a produs după publicarea în US Journal of Allergy and Clinical Immunology a unui articol care susţinea că ceaiul de mușețel s-ar putea să producă o reacţie alergică letală persoanelor alergice la ambrozie (Ambrosia artemisi folia). Dar, analizând toate datele, cercetătorii au identificat numai câteva posibile reacţii (şi nicidecum fatale) la mușețelul german, o varietate a mușețelului care se găseşte în Marea Britanie. Dacă sunteţi alergic la plantele din familia Asteraceae – ochiul-boului şi crizanteme – atunci nu folosiţi mușețelul.
1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest
Descoperiți mai multe articole despre plante la rubrica Stil de viață.
Jurnal Spiritual