Leacuri vechi pentru suferințe străvechi

0
210

Foarte multe plante/buruieni si-au dovedit, nu o data, eficienta. Despre musetel, spre exemplu, se cunosc foarte multe: este o planta pe cat de banala, pe atat de interesanta.

musetelDureri de gât

Mesagere nedorite ale răcelii sau gripei, durerile de gât pot anunţa şi o infecţie virală sau bacteriană, o angină sau o laringită. Cert este că fac mari probleme la înghiţit şi e bine să scăpăm de ele rapid.

Cataplasme cu musetel

Puneţi o lingură de musetel într-o cană cu apă clocotită şi lăsaţi să se infuzeze cinci minute. Vărsaţi lichidul pe o compresă, stoarceţi-o puţin, apoi aplicaţi-o direct pe gât.

Acoperiţi-o cu o bucată de plastic. Când se răceşte, operaţia trebuie repetată. La fel de bune sunt compresele fierbinţi cu ulei de măsline şi apă de colonie din lavandă.

Gargară cu salvie

Plantă cunoscută din Antichitate, salvia dă un ulei esenţial cu proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene foarte eficiente în caz de inflamaţie a gâtului şi gurii. Două-trei picături de ulei de salvie puse în 100 ml de apă caldă sunt mult mai active decât infuzia de salvie, preparată dintr-o linguriţă de plantă, infuzată cu o jumătate de litru de apă fiartă. Se fac 2-3 gargare pe zi, vreme de 2-3 zile.

Gargară cu miere şi suc de lămâie

Diluaţi în apă fierbinte un praf de sare, sucul unei lămâi şi o linguriţă de miere. Faceţi gargară de trei ori pe zi.

Gargară cu apă sărată

Un remediu simplu şi cât se poate de eficace: amestecaţi 1 linguriţă de sare de masă cu 500 ml de apă călduţă şi faceţi gargară din oră în oră.

Cataplasme cu sare grunjoasă şi suc de lămâie

Luaţi un pumn de sare grunjoasă, stropiţi-o cu suc de lămâie fierbinte, întindeţi sarea umedă pe un tifon şi aplicaţi-l pe gât, vreme de o oră. Înveliţi bandajul cu un fular.

Gargară cu oţet de mere

Antiseptic şi bactericid, oţetul de mere este înainte de toate un fortifiant excelent, ideal pentru a spori rezistentă organismului împotriva neplăcerilor iernii. E firesc, deci, să uşureze şi durerile de gât. Amestecaţi o lingură de oţet de mere cu o linguriţă de miere. Diluaţi-le cu ceai de musetel şi faceţi gargară.

Răcelile

Simptomele clasice: guturaiul şi tusea, însoţite adeseori de dureri de cap şi de gât, de o stare generală proastă, de dureri ale membrelor şi frisoane.

Autorii: rino-virusurile ce se fixează în special pe mucoasă nazală, iritând-o.

Îmbolnăvirea este favorizată de un sistem imunitar slăbit din cauza frigului sau a stresului excesiv.

Alimente iuţi

Desfundă nasul mai bine decât medicamentele, pentru că lichefiază secreţiile de pe căile respiratorii. Cele mai eficiente remedii: o bucăţică de ardei iute (mestecată în gură) sau 10-20 picături de Tobasco într-un pahar cu apă. Şi bineînţeles… usturoi – dar proaspăt şi crud.

Usturoi: “penicilina rusească”

Ruşii – în special – cred orbeşte în puterea vindecătoare a usturoiului în caz de răceală. Şi

pe bună dreptate, căci efectul lui antibacterian a fost confirmat între timp şi de oamenii de

ştiinţă. Iată o reţetă: curăţaţi de coaja 5 căţei de usturoi, zdrobiţi-i şi amestecaţi-i cu 5 linguriţe de zahăr. Turnaţi deasupra puţină apă şi puneţi-i pe foc până dau în clocot.

Lăsaţi-i să stea 5 minute şi apoi strecuraţi zeama. Se ia câte o linguriţă de zeamă de-a lungul zilei.

Ceapa

“Leacul atoatevindecător” are şi el efect antibacterian şi antiviral şi este extrem de eficient – sub toate formele – în caz de răceală. Iată două reţete:

  • Se taie o ceapă mare felii şi se pune peste noapte pe o farfurie, lângă pat. Prin inhalarea mirosului de ceapă, răceală “erupe” şi se vindecă mai repede.
  • Tăiaţi mărunt 1-2 cepe şi turnaţi peste ele apă clocotită. Lăsaţi-le puţin să se infuzeze şi beţi apoi ceaiul fierbinte de ceapă, îndulcit cu puţină miere.
Cataplasme cu cartofi

Sunt foarte eficiente atunci când vă doare gâtul. Fierbeţi 2 cartofi mări până ce se înmoaie, zdrobiţi-i până ce obţineţi un piure, împachetaţi-i fierbinţi în jurul gâtului.

Deasupra mai puneţi un prosop de în (uscat) şi apoi un şal de lână. Nu le scoateţi decât atunci când cartofii s-au răcit.

”Leacuri vechi pentru suferinte stravechi”, Colecție populară

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here