“Muza adormită ” a lui Brâncuşi, vândută la New York

0
158
brancusila-muse-endormie-465x390Una din primele versiuni ale lucrării “Muza adormită” de Constantin Brâncuşi s-a vândut cu suma de 9,1 milioane de dolari la New York şi va rămâne în continuare într-o colecţie privată americană.
Lucrarea modelată în lut, “La Muse endormie I”, înfăţişează un cap de femeie cu ochii închişi, aşezat pe partea dreaptă. A fost concepută de Brâncuşi în primii ani ai perioadei sale la Paris.

“Lucrările lui Brâncuşi sunt foarte rare. Greu să le întâlneşti la licitaţii sau pe piaţa de artă în general şi suntem foarte mândri că am reuşit să includem o asemenea operă în vânzarea din această seară”, a declarat Andreas Rumbler, cel care a condus licitaţia

Ofertele pentru lucrarea lui Brâncuşi au pornit de la 6 milioane de dolari şi au ajuns la peste 8 milioane de dolari (9,125 milioane dolari, incluzând comisionul casei de licitaţii), cumpărătorul fiind proprietara unei firme de consultanţă în domeniul artei private, Kim Heirston, prezentă în sală, scrie Mediafax.

Denumită generic “La Muse endormie I”, lucrarea modelată în lut, înfăţişând un cap de femeie cu ochii închişi, aşezat pe partea dreaptă, a fost concepută de artistul român în primii ani ai perioadei sale de artist independent la Paris, având-o ca model pe baroneasa Renée­ Irana Frachon.

Însuşi Brâncuşi a apreciat importanţa lucrării, sugerând în 1933 că ar trebui să intre în colecţia unui muzeu. În anii care au urmat expunerii lucrării sale peste ocean, Brâncuşi a mai realizat câteva versiuni ale “Muzei adormite”, două în lut, cinci în bronz şi una în alabastru.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here