Muzee inedite în Europa: Muzeul Istoriei Medicale Semmelweis, Budapesta

0
50

Deschis în colaborare cu Biblioteca Naţională de Medicină, Muzeul Istoriei Medicale Semmelweis din Budapesta vă invită la o călătorie în timp prin istoria medicinii ungare.

Muzeul şi-a deschis porţile în anul 1965, iar colecţiile sale sunt dintre cele mai bogate. Printre expoziţiile permanente se numără şi o colecţie dedicată evoluţiei medicinii occidentale, din preistorie până la începutul secolului XX.

Muzeul Istoriei Medicale Semmelweis şi colecţiile sale mai puţin obişnuite

Artefactele expuse variază de la diverse dispozitive medicale şi farmaceutice la materiale grafice.  Muzeul poartă numele lui Ignaz Semmelweis (un medic ce a revoluţionat practica moşitului în secolul al XIX-lea) şi se poate mândri şi cu o serie de colecţii privind metodele de vindecare şi tratare, folosite de-a lungul timpului, a mai multor tipuri de afecţiuni. Între cele mai admirate colecţii se numără „Istoria secretă a centurii de castitate” şi „Picturi cu temă medicală”.

Muzeul Istoriei Medicale Semmelweis deține niște obiecte foarte interesante: un model anatomic feminin din ceară cu intestinele la vedere, un model timpuriu de aparat cu raze X și un cap micșorat; toate acestea, în casa în care s-a născut doctorul Ignaz Semmelweis.

Dar și mai interesantă este chiar povestea medicului maghiar…

În anii 1840, Semmelweis lucra într-o maternitate din Budapesta. La vremea aceea, o treime dintre tinerele mame mureau de febră puerperală, o formă de septicemie cauzată de bacterii.

Semmelweis era îngrozit de moartea acestor femei, însă nu înțelegea cauza. A început să observe cu atenție activitatea spitalului și a descoperit o legătură surprinzătoare: când erau mai puțini studenți în spital, numărul deceselor era mai mic.

Moartea unui coleg și prieten, doctorul Jakob Kolletschka, în 1847, i-a oferit informația care îi lipsea pentru a înțelege cauza deceselor. Kolletschka a murit după ce s-a tăiat accidental la deget, în cursul unei examinări post-mortem. Autopsia a demonstrat o patologie similară cu cea a femeilor răpuse de febra puerperală, detaliu care l-a ajutat pe Semmelweis să concluzioneze că doctorii erau, de fapt, cauza morții femeilor.

Medicul a introdus imediat o procedură strictă de spălare a mâinilor în cadrul clinicii, iar rata deceselor a scăzut de la 18% la 2,2% din totalul deceselor înregistrate. Însă Semmelweis nu a știut să explice precis de ce metoda lui funcționa.

Aveau să mai treacă zeci de ani până când Louis Pasteur avea să confirme teoria germenilor. În lipsa unor explicații solide, descoperirea lui Semmelweis a fost respinsă de majoritatea colegilor de breaslă și tratată ca o „manie”.

Mai târziu, din pricina reticenței cu care fusese privită teoria sa, Semmelweis a făcut o depresie profundă, ajungând să trimită scrisori dure către obstetricieni renumiți din Europa, în care îi acuza că erau niște criminali ignoranți. În 1865, a fost internat la sanatoriu, unde a și murit, de septicemie, boala cu care s-a luptat întreaga viață.

Mai multe informaţii utile, inclusiv programul şi taxele de vizitare, găsiţi pe site-ul oficial al Muzeului Semmelweis, AICI

Adresa: Muzeul Istoriei Medicale Semmelweis, 1-3, Aprod utca, 1013, Budapesta, Ungaria

Sursa: Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton

Despre alte muzee şi parcuri inedite din Europa puteţi citi AICI