Muzee inedite în Europa: Muzeul Miniaturilor, Praga

0
108

Acest muzeu ciudat, excentric, este dedicat siberianului Anatoly Konenko și miniaturilor sale uimitoare. Lucrările de artă din această colecție nu sunt expuse pe pânze, ci pe semințe de mac, insecte, ace și fire de păr. Printre piesele acestui muzeu, vizibile doar cu ajutorul lupei sau al telescopului, se remarcă o serie de animale pictate pe piciorul unui țânțar, o tablă de șah, cu tot cu piese, pe capul unui bold și o caravană de cămile ce trec prin ochiul unui ac. Dintre insectele expuse, unele sunt îmbrăcate și aranjate, cum ar fi musca potcovită ce ține la vedere un foarfece, o cheie și un lacăt.

Născut în Omsk – Siberia, Konenko este unul dintre puținii micro-miniaturiști profesioniști din întreaga lume. Opera sa variază de la lucrări standard, cum ar fi „Dansul” lui Matisse, pe o bucată de os mamut, până la creaturi mai captivante, precum caravana de cămile ce defilează cu ușurință printr-un ochi de ac.

La Muzeul Miniaturilor pot fi admirate lucrări sculptate și pictate, rarități și ciudățenii, cum ar fi portretul lui Cehov (realizat pe o sămânţă de mac), mici copii ale unor capodopere semnate Leonardo da Vinci, Salvador Dali, Henri Matisse, Sandro Botticelli și Rembrandt, un tren mergând pe un fir de păr uman, ba chiar şi o machetă tridimensională a Turnului Eiffel, de doar 3,2 mm.

Atracţia specială a expoziţiei este, conform Guiness Book of World Records, cea mai micuţă carte din lume: are dimensiunile de 0,9 x 0,9 mm, 30 de pagini şi 3 ilustraţii. Cartea conţine povestea „Cameleonului” lui A.P. Cehov.

Muzeul Miniaturilor este situat în zona Castelului Praga, vizavi de intrarea în Muzeul Jucăriilor. Vizitatorii primesc ochelari speciali şi lupe pentru a putea admira miniaturile.

V-ar mai putea interesa şi:

Muzeul Globurilor din Viena

Muzee mai puţin obişnuite: Catacombele Capucinilor din Palermo