Muzee inedite în Europa: Muzeul subteran din Salina Wieliczka, Polonia

0
117

Situată la 10 km de Cracovia, în localitatea Wieliczka, salina adăposteşte un muzeu subteran deosebit prin frumuseţe şi grandoare. Între atracţii se numără zeci de statui, mai multe capele şi o întreagă catedrală, care au fost sculptate în sare de către mineri. Unele săli sunt dedicate personalităţilor care au vizitat locul de-a lungul secolelor și ale căror statui se regasesc în mină, precum Copernic, Goethe, Chopin și, bineînțeles, Karol Wojtyla – cel care a devenit Papa Ioan Paul al II-lea. Cea mai impresionantă este Sala Kunegunda, pe podeaua căreia sunt sculptați diverși pitici ce imită munca minerilor; sala constituie un omagiu adus acestora și folclorului polonez. Mina din Wieliczka află in patrimoniul UNESCO încă din 1972, când pe această listă se aflau doar 12 obiective.

Povestea Salinei Wieliczka

Istoria începutului exploatării minei de sare este legată de o prințesă, Kinga, care s-a născut in 1234 și era fiica regelui Ungariei, Béla al IV-lea. Ea s-a căsătorit cu Boleslaw al V-lea cel Sfios. Știind de apele sărate din zonă, a adus din Ungaria un grup de mineri pentru a începe exploatarea în subteran și a extrage sare în cantitați mult mai însemnate decât cele obținute prin evaporarea apei. Iar pentru că istoria se împletește cu legenda, povestea spune că prințesa Kinga i-a cerut tatălui ei o bucată de sare, ca parte a zestrei ei, deoarece sarea era foarte scumpă în Polonia. Regele Béla a dus-o la o mină de sare din Máramaros, unde Kinga și-a aruncat inelul de logodnă într-un abataj, înainte de a pleca în Polonia. La sosirea în Cracovia, Kinga le-a cerut minerilor să sapă o groapă adâncă, până când vor da de o stâncă. Oamenii au găsit un bulgăre de sare acolo și, când l-au despicat în două, în el au găsit inelul prințesei. Astfel, Kinga a devenit Sfânta patroană a minerilor de sare în Polonia.

În amintirea ei, minerii au săpat o capelă subterană ce-i poartă numele. Păstrând modelul bisericilor obișnuite, capela Kinga, aflată la circa 100 de metri sub pământ, este executată dintr-un bloc masiv de sare, de culoare verde opalin, și are lungimea de 55 de metri, lățimea de 18 metri și înălțimea de 12 metri. Capela deține o sculptură cu Hristos pe cruce, scene din Noul Testament, un basorelief cu „Cina cea de taină” a lui Da Vinci și două altare, toate executate din sare. Din tavan atârnă cinci candelabre pe care minerii le-au făurit tot din sare, pe care au topit-o, au curățat-o de impurități și au transformat-o într-un cristal limpede ca sticla.

Traseul turistic

Salina Wieliczka a fost exploatată fără întrerupere din secolul al XIII-lea până în 2007, fiind cea mai veche mină în exploatare. De-a lungul timpului, muncitorii au transformat încet salina subterană de șapte niveluri într-un maiestuos oraș de sare, plin cu sculpturi în mărime naturală reprezentând sfinți, basoreliefuri cu motive biblice și tablouri din viața lor de zi cu zi. Acum, un tur ghidat poartă turiştii prin galerii și prin cele mai frumoase săli ale vechii mine, pe parcursul unui traseu de 3,5 km (care reprezintă circa 1% din totalul de 287 km). Traseul turistic este memorabil și datorită lacului subteran liniștit din Camera Jozef Pilsudski, luminat discret și supravegheat de statuia Sfântului Ioan Nepomuk — protectorul înecaților.

Vizita în Salina Wieliczka este organizată pe doua categorii: traseul minerilor și traseul turistic. Pe traseul minerilor, doritorii primesc salopete, echipamente de protecție și sarcini precise în cadrul grupului, la fel ca o echipă de mineri de odinioară. Traseul turistic se desfăşoară pe parcursul celor 3,5 km şi porneşte de la 64 m adâncime, coboară până la 135 m şi include 20 de camere. Aceste tururi se organizează doar cu ghizi și sunt programate și în funcție de limba în care se face ghidajul.

Mai multe amănunte găsiţi pe site-ul oficial AICI

Vizita începe cu coborârea a nu mai puţin de 378 de trepe (ceea ce înseamnă 54 de etaje), până la primul nivel. De aici începe călătoria prin galeriile placate cu trunchiuri de copaci perfect conservate în aerul sărat. Tunelurile ne poartă prin inima exploatării și din ele se deschid imense spații care te lasă fără cuvinte – capele precum cea a Sfântului Ioan și a Sfântului Anton, săli dedicate unor personalităţi istorice. Cea mai impresionantă dintre săli, de o frumusețe uimitoare, este capela dedicată Sfintei Kinga, căreia i se mai spune şi „Catedrala de sare de sub pământ”. În centrul sălii se află statuia Sfintei Kinga, protectoarea minerilor de sare, iar în pereții de sare sunt sculptate scene biblice. Cea mai faimoasă lucrare este „Cina cea de taină”, realizată cu un extraordinar efect de profunzime. Candelabrele sunt, de asemenea, realizate din sare, la fel ca în multe alte săli.

Capela Sfântului Ioan este un alt simbol al credinței minerilor. Se afla la 135 de metri sub pamânt, iar în ea este o reprezentare a lui Christos crucificat ce datează din secolul al XVIII-a. O altă sală impresionantă este Camera Michalowice, cu o imensă structură din trunchiuri de copaci, construită să susțină plafonul exploatării de odinioară. O construcție asemeni unui turn de catedrală, vizionară și de o extraordinară precizie. Traseul ne poartă și pe lângă două dintre lacurile de sub pământ, a căror frumusețe ni se dezvăluie pe muzică de Chopin, pe măsură de luminile se aprind încet.

 

V-ar mai putea interesa şi aceste articole